Обичате кафе? За съжаление, тази популярна напитка няма само положително действие. Според едно шведско проучване кафето може да сбръчка гърдите.

Това количество кафе смалява бюста

Призоваваме дамите, които пият чаша кафе сутрин, за да се ободрят, по обяд още една, за да преодолеят средата на деня, следобед трета чашка към парчето сладкиш, да запазят спокойствие: едно шведско изследване е установило, че определено количество кафе дневно може да намали гръдната обиколка.

Онколозите от университета в Лунд провели подробно проучване върху рака на гърдата и между другото изследвали гръдната обиколка на 300 жени. В центъра на експеримента била връзката между пиенето на кафе и големината на бюста. Резултатът: при измерване на гръдната обиколка било констатирано, че дори три чаши кафе на ден могат да смалят бюста. Какъв ужас! Причината: кофеинът стимулира разграждането на женския хормон естроген, поради което бюстът се смалява с времето.

Все пак няма място за паника – засегнати са само жени, носителки на специфичен ген, но дори и при тях досадното смаляване не настъпва от днес за утре.

 „Любителките на кафе не бива да се притесняват, че бюстът им може да се спаружи за една нощ – наистина, той става по-малък, но няма да изчезне“ – успокоява онкологът Хелена Йернстрьом.

Кафето предпазва от рак на гърдата

За по-сигурно най-добре и при консумирането на кафе да се придържате към здравословната златна среда. Разбира се, пийте го, но с мярка. Защото то безспорно има и положителни качества: стимулира обмяната на веществата, помага за отслабване и предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Освен това шведското изследване стигнало до извода, че големите количества кафе намаляват опасността от рак на гърдата.