Ето защо жените приказват повече от мъжете

04 февруари 2017 г., 22:10
782

Iryna Inshyna / Shutterstock

Жените наистина говорят повече от мъжете, заключва ново изследване, цитирано от британския в. „Телеграф“.

Американски психолози и невроучени от Университета на Мериленд установяват, че това се дължи на специален „протеин на езика“, наречен Foxp2, който се намира в мозъка.

Оказва се, че той се среща в по-големи количества при жените, отколкото при мъжете. Любопитен факт – мъжките плъхове имат повече Foxp2, отколкото женските.

Наскоро друго изследване установи, че дамите изговарят по 20 000 думи на ден, докато мъжете – по 13 000.

„Нашите открития подсказват, че половите различия в мозъка и поведението са по-големи, отколкото се смяташе досега“, казва проф. Маргарет Макарти, ръководителка на проучването.

Учените решават да определят какво кара мъжките плъхове да издават повече звуци от женските. За тази цел те отделят гризачи на 4 дни от тяхната майка и в рамките на пет минути преброяват броя на техните писъци в „ултразвуковия спектър“ – честоти, които хората не могат да чуят.

Оказва се, че мъжките плъхове плачели много повече от женските и съответно имали два пъти повече протеин Foxp2.

Впоследствие учените намаляват количеството на протеина в мъжките плъхове и го увеличават при женските. Резултатът е налице – женските плачели повече, докато мъжките по-малко.

Накрая учените взимат проби от 10 деца на възраст между 3- и 5-годишна възраст и установяват, че момичетата имат 30 процента повече протеин Foxp2 от момчетата.

 

Ключови думи:
Коментари