Изгорете пижамите си и изхвърлете гигантските тениски. Всички се нуждаем от малко повече голота в живота си, особено когато става дума за сън, пише iflscience.

Идеята е простичка. Ние спим много по-добре, когато температурата в долната част на тялото ни е малко по-ниска. И колкото по-малко дрехи – толкова по-малко топлина.

Най-малкото увеличение на температурата може да увеличи определени райони в мозъка, които регулират циклите на съня. В резултат на това спим по-неспокойно. Изследванията сочат, че дори малки промени от порядъка на 0,4 градуса по Целзий могат да окажат значение.

При мъжете спада на температурата може да спомогне за увеличение на броя на сперматозоидите (идеалните условия за образуването им е при температури, малко по-ниски от тази на цялото ни тяло). При жените голотата позволява по-добро проветрение на интимните части – това е важно, тъй като вредните бактерии виреят във влажните и топли райони.

Голият сън с партньор има и биохимични предимства. Контактът с кожата на другия човек увеличава отделянето на окситоцин – т.нар. „хормон на любовта“. Той от своя страна подобрява настроението и поддържа имунната система. Дори разпалва чувства н а емоционална интимност.

В случай че се нуждаете от още извинения, за да спите в рождественския си костюм, вижте това видео.