До всички мъже! Имаме добри новини. Да, трудно е за вярване, но редовното мастурбиране може да доведе до значително по-нисък риск от рак на простатата.

Трагично, знам.

Според проучване, направено от Харвардския университет и публикувано в European Urology, мъжете, които достигат до оргазъм 21 пъти или повече на месец, са с 1/3 по-малко застрашени от рак на простатата.

Изследването се състои от въпросник, раздаден на 31 925 мъже в рамките на период от 18 години. Честотата на еякулация е определена в годината преди раздаването на въпросника. Всички участници са на възраст между 20- и 29-годишна възраст, както и между 40- и 49-годишна.

От направеното проучване става ясно, че при мъжете, които мастурбират редовно, шансовете за развиване на рак на простата падат драстично.

Предишни изследвания показват, че активният сексуален живот като цяло намалява риска от рак. Сега обаче учени определиха и „златната“ бройка на оргазми. На този етап те не могат да заявят категорично защо това е така, но според някои успешните оргазми изхвърлят раковите токсини, натрупващи се в простатата.

В България ракът на простатата е на второ място по честота и представлява 17% от всички злокачествени заболявания. Той се установява предимно при мъже над 50-годишна възраст. 6 от всеки 10 случая на рак на простатата са диагностицирани при мъже на възраст над 65 години. Заболяването рядко се развива преди 40-годишна възраст. Ракът на простатата е злокачествен тумор, който засяга простатната жлеза на мъжката полова система. При повечето мъже ракът се развива с много бавни темпове. В действителност много мъже с тази болест никога не разбират, че имат това заболяване. Ранният рак на простатата е ограничен в простатната жлеза и по-голямата част от пациентите могат да живеят в продължение на години без никакви индикации за проблема.

Източник: IFLScience