Нека бъдем честни - голямата част от хората, четящи тази статия, просто са любопитни да разберат нещо повече за това, което правят, когато са сами. Мастурбацията е съвсем естествен физиологичен процес, в темата няма нищо смешно, а науката пък иска да сподели своето мнение по въпроса, пише Science Alert.

Така, след като изчистихме това, нека погледнем на данните, изложени от ASAPScience и преценим особеностите на самозадоволяването от научна гледна точка.

Оказва се, че на съвсем базово ниво, мастурбацията води до отделянето на допамин в организма. Това е невротрансмитер, който активира центровете на удоволствие в мозъка ви. Успоредно с това се отделя и ендорфин, който пък намалява усещането за болка. За жените това означава, че могат дори да намалят болезненото усещане при менструация. Накрая, отчита се и приток на хормона пролактин, който пък ще ви помогне да заспите по-късно.

Според видеото, по-високата честота на еякулация при мъжете може да намали опасността от рак на простата. Учените не са напълно сигурни защо, но вероятното предположение е, че така се изхвърлят повече канцерогенни вещества извън простатата. Учените смятат още, че редовната еякулация подобрява качеството на сперматозоидите, тъй като по-старите се изхвърлят и се заменят с по-нови.

Не всичко обаче е толкова просто - учените предупреждават, че ако не "разнообразявате техниките", рискувате да станете неподатливи на други видове сексуална стимулация в случаите, когато не сте сами.

Това, което правите, когато сте сами, засяга само вас, но все пак е добре да знаете, че научните факти ви подкрепят.