Учени от Института "Каролинска" в Стокхолм установиха, че рискът от инфаркт по празниците е най-висок на Бъдни вечер в 22 часа. 

За да достигнат до това заключение, изследователите са проучили данните за 280 хиляди инфаркта, регистрирани в период от 16 години. Оказва се, че на 24 декември към 22 часа те бележат най-високия си пик. Шведите дори изчисляват точно с колко се увеличава рискът от инфаркт на Бъдни вечер - с 37 на сто. Самата Коледа на 25 декември също е доста рискова, когато процентът вероятност за получаване на инфаркт е 29 на сто.

Каква е причината за този пик именно на Бъдни вечер?

Шведските учени обясняват този факт с увеличеното чувство за тревожност и с натрупания стрес, особено във възрастовата група на над 75-годишните и хората със сърдечносъдови проблеми и диабет.

По Нова година възрастните и хората с диабет и сърдечносъдови проблеми също трябва да внимават. Тогава рискът от инфаркт се повишава с 20 на сто.

А как стоят нещата с останалите дни от годината?

Познахте. Най-опасни се оказват понеделниците. В началото на новата седмица рискът от инфаркт се увеличава с 10 процента. Най-опасният час през деня е 8 часа сутринта, когато се регистрират 60 процента от инфарктите.