На теория ако потопим лука във вряла вода, а след това – в леденостудена, ще повлияем на ензимите и ще спрем сълзотворния ефект, който създават.

Този метод се използва при замразяването на много зеленчуци. Той обаче не е особено практичен в случаите, когато сте решили да го нарежете.

Има и още един вариант – можете да сложите лука във фризера, преди да се захванете с него. Не трябва да прекалявате обаче. С течение на времето той ще омекне и ще изгуби вкуса си.

Най-добре съхранявайте лука на студено и тъмно място. Което е достатъчно проветриво.

Естествено, винаги можете да се опитвате да държите химикалите настрана от себе си (с помощта на абсорбатор или течаща вода). Или дори да си купите някакви предпазни очила. Способността на изпарения пропантиал S-оксид да достигне до очите ни въпреки всичко означава, че най-добре е да се подготвите психически, че каквото и да правите, ще си поплачете, докато режете лук.

Източник: Science Alert