Ние от Обекти обичаме да ви разказваме за технологиите и откритията, които могат да подобрят света към по-добро. Но също така обожаваме да ви запознаваме с простичката наука, която се крие зад любимите на мнозина парти трикове. Като например този по-долу. В края на краищата – що за добра наука ще да е това, ако не можем да я използваме от време на време, за да впечатляваме непознати?

[ВИДЕО]

Както можете да видите по-горе, можете да изгасите свещ и след това да я запалите отново, без дори да докосвате фитила. Просто трябва да задържите огъня върху следата, оставяна от дима. И като магия – свещта отново се запалва! Какво всъщност обаче се случва? Slow Mo Guys решават да проверят, заснемайки целия процес с 2500 кадъра в секунда. Крайният резултат е наистина красив:

[ВИДЕО]

Това, което става ясно от супер забавените кадри е, че димът съдържа изпарени парченца восък, които все още не са изгорели напълно. Когато задържите огъня върху дима, пламъкът успява да си прогори път до долу (изгаряйки частиците от восък) и отново да запали свещта. Както казва Гавин от Slow Mo Guys: „Буквално виждате как науката се случва пред очите ви.“

Обяснението е доста семпло. Но следващият път, когато някой се опита да ви впечатли с уменията си да запалва свещи, ще можете да го надцакате, като му разкажете какво точно се случва.