Досега изследванията откриха, че в най-добрия случай хората имат само определен шанс да засекат лъжи.

Въпреки всички съвети за засичане на лъжи до момента изследване след изследване са открили, че в реалността е много трудно да се установи дали някой лъже.

Предишни тактики са включвали техники като видео наблюдаване на заподозрени, които по правило установяват, че и експерти и неексперти постигат 50/50 верни резултати, или, с други думи, със същия успех може да хвърляте монета.

Сега обаче ново изследване е открило, че един процес на активно разпитване е дал почти перфектни резултати, като 97.8% от лъжците са били успешно засечени.

Процесът на засичането няма нищо общо с така наречените издайнически сигнали като избягване на контакт с очи и потене. Той се основава само и единствено на начина, по който заподозрения се разпитва.

В серия от тестове участниците са играли игра, в която тайно им е била предоставена възможността да измамят. В един от тестовете 12% са измамили, а в друг - 44%. Участниците след това са били интервюирани, като са били използвани различни техники на разпит.

Важният фактор е бил, че разпитването е било активно и от същия тип, който се използва при разпити от американските федерални агенти.