Популярните енергийни напитки с кофеин могат да променят начина, по който тупти сърцето, пише ВВС.

Екип учени от Университета на Бон стига до това заключение, след като изследва сърцата на 17 души, час след като са пили енергийна напитка.

Наблюдението показва, че сърдечните контракции са по-силни след консумацията на стимулиращата течност. Поради това учените стигат до заключението, че децата и хората с някои определени здравословни проблеми трябва да избягват подобни енергийни напитки.

"Досега не знаехме какви всъщност са ефектите, които тези напитки имат върху сърцето", посочва д-р Джонас Дорнър. "Количеството кофеин при тях е до три пъти по-високо от това при кафето и колата".

Повишеното сърцебиене се наблюдавало само след изпиването на напитка с 32 милиграма кофеин и 400 милиграма от химикала таурин.

"С повишения прием на кофеин се свързват много странични ефекти, сред които повишен сърдечен ритъм, високо кръвно налягане и - в най-тежките случаи - инсулт и внезапна смърт", изтъква ученият и предупреждава, че все още не знаем достатъчно за дългосрочното влияние на енергийните напитки върху човешкото здраве.