Светът е изправен пред пандемия от COVID-19 и ако сте решили по една или друга причина да спазвате диета, нутриционистите предупреждават, че моментът е изключително неподходящ. Особено за хранителни режими с с високо съдържание на мазнини и протеини и с ниско съдържание на въглехидрати, съобщава МИА.

Важно е да ядем най-малко два пъти на ден плодове - предимно цитрусови и червени плодове като боровинки, да се пие чай и други течности, да се ядат супи – пилешки или зеленчукови.

Не трябва да се забравя и салатата, като е препоръчително тя да бъде от зелени листни зеленчуци, допълва БГНЕС. За набавянето на протеини е добре да се яде пилешко или пуешко месо, риба, нискомаслени млечни продукти, особено йогурт с пробиотици. От растителните храни се препоръчват грах, боб и леща. Може да се добавят ориз и пълнозърнест хляб със семена.

Специалистите съветват да се избягват храни с консерванти като кренвирши, пастети и салами. Трябва да се избягва и консумацията на маргарин и рафинирано масло, торти и фаст фууд.

Те подчертават, че правилното хранене влияе на имунната система и е ключов фактор в оздравителния процес, ако сме се заразили с някаква болест.

Важно е да се поддържа добра хидратация на организма. Диетолозите препоръчват да се пие чай от липа, бреза, бял слез, анасон и сладък корен, който от години се ползва като превенция срещу респираторни проблеми.

Според експертите трябва да се появи повече творчество в кухнята при приготвянето на различните ястия, като към традиционните подправки се включат джинджифил, куркума, пипер и други продукти, които до вчера са ни се стрували екзотични.