Какво е ехинацея?

Ехинацеята е сборно название за група растения от рода на маргаритките. Има 9 различни вида, но само от 3 от тях се смятат за ефективни като хранителна добавка.

Тя съдържа богат асортимент от активни вещества, благодарение на които се смята за ефективна билка в борбата срещу настинка, възпаление и други здравословни проблеми. Затова и много хора я включват в списъка със суплементи към своя хранителен режим.

Ето някои от предимствата, с които я свързват:

- богата на антиоксиданти

- подсилва имунната система

- понижава кръвната захар

- успокоява и противодейства на стреса

- притежава антивъзпалителни свойства

Наистина ли обаче ехинацеята е толкова ефективно лечебно средство или, като при много други билки, като куркума и джинджифил, силата на индивидуалните й полезни свойства са „леко“ преувеличени?

Ефективна хранителна добавка ли е ехинацея?

Може би… Но не и сама по себе си.

Наистина, някои от съставките на това растение се свързват с положителни ефекти върху здравето ни и дори са подкрепени с някои изследвания. Съществуват мета-анализи, които показват леко ускорение във възстановяването при настинка и други леки здравословни проблеми.

Но освен, че показват положителните й свойства в определени случаи, проучванията също така показват и непостоянният им и трудно-доказуем характер. При някои хора билката действа добре, при други – не особено. А малка част дори споменават за странични ефекти от приемът им, които макар и редки, е добре да се вземат предвид. За тях след малко.

В общи линии, ехинацеята може да бъде чудесна добавка към по-завършен краен продукт – ако хранителната добавка, която смяташ да вземеш, съдържа в себе си и екстракт от ехинацея, в допълнение към други съставки, това е чудесно.

Но поне към момента няма сериозни доказателства, които да показват, че приемът на ехинацея като самостоятелна добавка, е достатъчен да пребори каквото и да е здравословно състояние самостоятелно.

Препоръчителен дневен прием на ехинацея

Препоръчителният дневен прием на добавки с ехинацея зависи от която точно част на растението са извлечени те. При ехинацеята, както цвета и листата, така и корените, могат да се използват за извличане на полезните вещества.