Млада жена от Бангладеш привлече вниманието на медиците с необикновената си бременност и последователност на ражданията. 20-годишната Арифа Султана роди 3 деца в течение на 26 дни. Първо роди сина си, а след 26 дни на бял свят се появиха близнаците й. Причината? Малформация на матката.

„Uterus didelphys“

„Uterus didelphys“, тоест „двойна матка“ – така се нарича редкият феномен, довел до тази необикновена двойна бременност. При него матката или е разделена от преграда (Uterus subseptus), или по природа е двурога (Uterus bicornis). В случая на жената от Бангладеш според лекарите в една от матките й се е настанила една оплодена яйцеклетка, а в другата – две. Докато много жени изобщо не осъзнават, че страдат от подобна аномалия, други изпитват силни болки при полов акт, по време на цикъл и при бременност. „Тя дори не знаеше, че е бременна с близнаци“, обяснява гинеколожката Шейла Подер от университетската клиника в град Кхулна. „Досега не се бях натъквал на подобен случай в 30-годишната си практика“, споделя главният лекар на окръг Джесоре Дилип Рой. Според публикации в медиите трите деца са в отлично здраве.

Незадоволително здравеопазване

Защо младата жена не е знаела за двойната си бременност? Твърде малко пари за изследвания и прегледи! Едва скоро след раждането на първото дете жената усетила силни болки в корема и била откарана спешно в болницата, където лекарите открили чрез ултразвук втората матка с близнаците и ги извадили с цезарово сечение. Младото семейство се радва на тройното чудо, макар да не е ясно как ще издържа децата. Мъжът на Арифа печели само 6000 така (62 евро) на месец. Той обаче е оптимист: „Дар от Аллах е, че и трите ми деца са здрави. Ще дам всичко от себе си, за да ги направя щастливи“, цитират го медиите.

Превод: Цветелина Велчева