За първи път във Франция жена роди бебе след трансплантация на матка. Това съобщи медицинският екип от болницата „Фош“ извън Париж.

Подобни раждания са изключително редки, но не и безпрецедентни. Те са резултат от съвременна процедура за трансплантация на здрава матка на жена, чиято собствена е или повредена, или липсваща.

Бебето, появило се на бял свят в петък, е момиченце и тежи 1 кг и 845 г.

„Майката и бебето се справят чудесно“, заяви пред АФП ръководителят на гинекологията и репродуктивната медицина в болницата Жан-Марк Аюби.

36-годишната майка, известна единствено като Дебора, е била родена без матка вследствие на рядко заболяване, известно като синдром на Рокитански. То засяга около една на 4500 жени.

През март 2019-та същият екип, който изражда бебето, ѝ трансплантира и матка. Донорът е собствената ѝ майка, която по това време е била на 57-годишна възраст.

Първото раждане в света след трансплантация на матка е в Швеция през 2014-та. Самата трансплантация е направена година по-рано, а медицинският случай е описан в списание The Lancet. В САЩ и Бразилия има и други подобни раждания, но като цяло те са рядкост. Тези случаи вдъхват надежда на жени, страдащи от подобни репродуктивни проблеми, като алтернатива на осиновяването или сурогатното майчинство.

Източник: Medical Xpress