Седмица преди Коледа едно малко момиченце ще отпразнува първия си рожден ден. Тя все още няма представа, но нейният празник представлява истински пробив в медицинската история. Благодарение на това постижение много жени, които не биха могли да износят и родят дете, вече ще имат тази възможност.

Присаждането на матка от мъртъв донор е изпробвано и преди, но до миналия декември никоя жена не бе износвала изцяло своето дете. Сега, когато знаем, че е постижимо, е необходимо да се направят още изследвания, които да намалят рисковете от подобна процедура и да дадат нова надежда на множество семейства по света.

32-годишната майка, която успява да износи детето, страда от синдрома на Майер-Рокитански-Кустер-Хаузер. Той се наблюдава, когато тръбите, които трябва да сформират матката, не успяват да се съединят през 9-16 седмица от развитието на плода. В резултат жената се ражда без матка и не е в състояние да има деца.

Кой е донорът? Знае се единствено, че е била на 45 години и че е имала три успешни нормални раждания. Преди смъртта си (от мозъчен кръвоизлив) тя се съгласява да дари своите органи.

На 15 декември 2017 г. малко момиченце, тежащо 2 кг и 550 г, се ражда посредством цезарово сечение. Здраво и жизнено – това дете е всичко, на което може да се надява нейното семейство.

Преди 4 години 36-годишна жена в Швеция също успява да роди здраво дете с помощта на инвитро оплождане посредством матка на дарител. В случая донорът е била 61-годишна жена, която по това време е била жива. 

Процедури с живи донори са извършвани общо 39 пъти. 11 от тях завършват успешно с раждане. Със сигурност тази статистика ще се подобри с течение на времето. Броят на живите хора обаче, които са склонни да се разделят с матката си, определено не е висок. 

Прочетете целия материал на сайта на Новите родители.