Добра новина за бременните над 35

12 юни 2017 г., 11:13
14082

Guliver / iStock

Калифорнийски изследователи заявиха, че бременността след 35-ата година помага на жените да съхранят висока умствена активност в по-късна възраст. До този извод те стигнали, изследвайки 800 жени, съобщава news.rambler.ru.

В експеримента участвали доброволци на възраст около 60 години. На всички дами им предложили да преминат специален тест, който определил нивото на вербалната памет, вниманието и концентрацията. Освен това изследователите отчитали такива фактори като образование, доход и расата на участниците.

След анализ на получените данни станало ясно, че бременността след 35-ата година увеличава умствените способности на жените.

Според учените това е свързано с нивото на хормоните, които се отделят в организма по време на износване на плода, в частност естроген и прогестерон.

Съгласно по-ранни изследвания, прогестеронът отговаря за развитието на мозъка, а естрогенът контролира химичните процеси в мозъка. Късната бременност става един вид катализатор на възникването на тези хормони и техните нива остават оптимални в продължение на дъло време.

Източник: Новите родители.

Ключови думи:
Коментари