Понякога когато стане дума за най-ранното развитие на детето, често се споменава думата интелект. Имат ли обаче интелект при новородените? Или той се появява после? И ако е така – на каква възраст? Може ли да се развие и кога е необходимо да се започне това?

Често интелектът се определя като сбор от знания, въпреки, че това не е съвсем точно. Интелектът е свързан със способността на детето да познава новото. А доколко то от рождението си ще се занимава с опознаването на света, зависи и от родителите, които трябва да участват в този процес.

Възможно е да се изненадате, но например това, което учителите наричат "вродена грамотност", зависи пряко от това, колко често родителите четат книжки на детето в първите години от рождението му.

На току-що родено бебе веднага се струпват цяла гама усещания – то чувства топлината на мама, пробва вкуса на млякото, посреща светлината на деня, то вижда ярките петна на играчките, слуша огромното количество непознати звуци, чувства ароматите.

На въпроса за наличието на интелект при новородените, учените отговарят нееднозначно, като за основа се взема рефлекторната природа на бебешките реакции.

Как се запознава със света малкият човек? Основният орган на познанието е цялото тяло на бебето, особено устата.