Диабетът през бременността, ако не е под контрол, се отразява на бебето. Бебета, родени от майка, която страда от захарна болест, обикновено са по-едри, а панкреасът, бъбреците и някои други органи могат да бъдат увредени.

Американски учени от Bronx-Lebanon Hospital Center в Ню Йорк изследват бременни с диабет. Така установяват, че кръвообращението им работи различно и се насочва към плацентата, а не към мозъка на бебето.

Жените, взели участие в проучването, били с диабет тип 1 или две - 14 със захарна болест и 16 здрави. Като от първата група жените контролирали диабета си с инсулин, таблетки или с хранителен режим.

Учените следили с доплер бебета в утробата, за да наблюдават притока на кръв към мозъка, лявото и дясно предсърдие, аортата и плацентата. И така установили, че при бебета на майки- диабетички голяма част от кръвта, която трябва да се насочи към мозъка, се пренасочва към плацентата.

Тази особеност се обяснява с факта, че плацентата на майки, болни от диабет, е различна – с променени кръвоносни съдове. Те са по-широки и следователно имат нужда от по-обилна доставка на кръв.
„Ограниченото снабдяване на мозъка на бебето с кръв може да има негативно влияние. То може трайно да увреди бебето в утробата“, обясни д-р Апарна Кулкарни, шеф на проучването.

Учените все още не знаят как се случва това преразпределение на кръвта и как науката би могла да се намеси, за да я коригира. Но са убедени, че жените с диабет трябва да бъдат под лекарско наблюдение през цялата бременност и, че са нужни повече изследвания в тази посока. 

Източник: parents.fr / Новите родители