Бременността е изключително преживяване. По това две мнения няма.

Усещането как бебето се развива и расте, как се оформя и постепенно от зародиш заприличва на човече, първите му подритвания с краче, звукът на неговото сърце… - това не може да се опише и обясни като усещане. Но който го е преживял, знае и разбира всички тези емоции.

Има обаче и още неща, които дори и преминалите през деветте месеца, не знаят. Или може би тайно са предполагали, че се случват. И това е – какво точно прави бебето, докато е в утробата. Някои от нещата, които то върши са напълно обясними, но има и доста необикновени.

Благодарение на технологичния напредък, става все по-лесно да наблюдаваме плода в различните етапи от неговото развитие. И така – ето кои са 10-те (не)обикновени неща, които бебето прави, докато е в корема на мама.

Хълца - така всъщност се подготвя за дишането

Хълцането, докато е все още в корема на своята майка, няма нищо общо с хълцането на възрастните хора.

Когато бебето хълца, то всъщност се подготвя за дишане. Когато се роди, то ще трябва да се научи да диша извън утробата и това изисква предварително обучение.

Майката обикновено усеща леко ритмично изтръпване около 27-та седмица. В някои случаи това може да продължи до самото раждане.

Смуче пръста си – тренира кърменето

Смученето на пръста е вроден рефлекс. Това е форма на обучение с цел да улесни след това кърменето.

Бебето започва да прави това около 18-та седмица, когато достига обикновено на дължина около 14 сантиметра.

Пие околоплодни води – развива чувството за вкус

Тази течност има за задача да подпомага храносмилателната система на бебето. Образува се от четвъртата седмица на бременността и служи за подхранване, затопляне и защита на плода.

От 15-та седмица бебето започва да развива чувството за вкус и пиейки от околоплодните води, реално то получава възможност да вкуси от храната, която неговата майка е консумирала. Но не различава различните вкусове.

Специалистите обаче са забелязали, че то поглъща повече течност, когато майката е хапвала повече сладки неща, и по-малко, ако храната ѝ е имала горчив привкус.

Киха – развива обонятелните си рецептори

След 10-та гестационна седмица плодът започва да киха. Този рефлекс се появява, въпреки че обонятелните рецептори на бебето още не са се развили.

Всяка малка молекула, която то възприема от средата, която го заобикаля, може да причини този неволен спазъм.