Неприятни новини: детоксикацията - идеята, че може да промиете организма си от нечистотии и да направите органите си перфектно чисти и готови за работа - е чиста измама. Прочистващи или детоксициращи продукти всъщност не съществуват.

Това си е чисто и просто маркетингов трик, с който компаниите продават продуктите си и им приписват несъществуващи, или поне недоказани свойства.

До момента не са известни категорични научни или медицински данни, които да подкрепят твърдението, че всякакви сокове, чайове, шейкове, смуутита и други продукти действително премахват токсините от организма.

Едзард Ърнст, пенсиониран професор по медицина в университета в Ексетър, казва, че ако организмът нямаше способността сам да премахва ненужните вещества и токсини от себе си, то най-вероятно щяхме да сме мъртви много отдавна. Защото все пак да помислим логично: има хора, които никога не са се хранели здравословно, и все пак доживяват до късна възраст.

В тази детоксицираща система на организма участват черният дроб, бъбреците, кожата –съвсем естествени оръжия срещу отровите в тялото, които си вършат работата старателно.