Често срещани митове за секса, които е време да забравим

19 май 2017 г., 18:19
13251

Shutterstock

По една или друга причина, хората се срамуват да говорят за секс. Стеснителността по тази тема означава, че дори и най-интелигентните хора понякога се информират от слухове, фолклор, заблуждаващи медийни образи и не на последно място, вездесъщата порнография. Това води до редица погрешни представи, които упорито циркулират в пространството.

Време е да оставим настрана неудобството си, защото да се говори за пениси, вагини, оргазми, еякулации и болести, предавани по полов път, не е нещо мръсно или срамно, а съвсем нормален елемент от образованието на всеки възрастен човек. Нека видим какво казва науката по повод някои от слуховете, които се разпространяват по тези въпроси.

Ако една жена спи с много партньори, вагината ѝ се разширява

Накратко, няма доказателства, че половият акт може трайно да разтегне влагалището на жената. Вагината не променя формата, размера и цвета си в зависимост от това колко сексуални партньори е имала жената или колко често прави секс.

Както обяснява сексологът д-р Сари Локър в блога си, „Мит е, че вагината на жената може перманентно да се разтегне, ако прави секс с мъж с голям пенис. След всеки сексуален акт, вагината се връща към първоначалния си размер и няма трайно разтягане.“

Изследване от 2006 г., публикувано в научното списание Human Repoduction разкрива какви са средностатистическите размери и форми на вагината чрез ЯМР сканиране. Както отбелязват учените, „вагиналната анатомия е слабо изучавана досега“. Те открива, че няма един единствен начин да се характеризира формата на човешката вагина, тъй като в това отношение има голямо разнообразие.

Истината е, че формата, цвета и размера на вагината варира изключително. Доказателство за това е един интересен художествен проект – скулптурата на Джейми Маккартни, озаглавена The Great Wall of Vagina – в която са свалени отливки от реални жени на възраст, сред които възрастни жени, еднояйчни близначки и транс жени, представяйки вагината в цялото ѝ великолепно разнообразие. 

Женската еякулация е фалшива или принудена

Общоприето убеждение е, че женската еякулация е неестествена и нередна. Толкова разпространено, че е залегнало в законодателството на някои страни в западния свят. В един според ход правителството на Великобритания през 2014 г. забранява женската еякулация в порнографията, но не и мъжката. В този закон тя е приравнена с други забранени практики като принудителен акт, задушаване и фистинг.

Страници

Ключови думи:
Коментари