Често срещани митове за секса, които е време да забравим

19 май 2017 г., 18:19
17756

Shutterstock

По една или друга причина хората се срамуват да говорят за секс. Стеснителността по тази тема означава, че дори и най-интелигентните хора понякога се информират от слухове, фолклор, заблуждаващи медийни образи и не на последно място, вездесъщата порнография. Това води до редица погрешни представи, които упорито циркулират в пространството.

Време е да оставим настрана неудобството си, защото да се говори за пениси, вагини, оргазми, еякулации и болести, предавани по полов път, не е нещо мръсно или срамно, а съвсем нормален елемент от образованието на всеки възрастен човек. Нека видим какво казва науката по повод някои от слуховете, които се разпространяват по тези въпроси.

Ако една жена спи с много партньори, вагината ѝ се разширява

Накратко, няма доказателства, че половият акт може трайно да разтегне влагалището на жената. Вагината не променя формата, размера и цвета си в зависимост от това колко сексуални партньори е имала жената или колко често прави секс.

Както обяснява сексологът д-р Сари Локър в блога си, „Мит е, че вагината на жената може перманентно да се разтегне, ако прави секс с мъж с голям пенис. След всеки сексуален акт, вагината се връща към първоначалния си размер и няма трайно разтягане.“

Изследване от 2006 г., публикувано в научното списание Human Repoduction разкрива какви са средностатистическите размери и форми на вагината чрез ЯМР сканиране. Както отбелязват учените, „вагиналната анатомия е слабо изучавана досега“. Те открива, че няма един единствен начин да се характеризира формата на човешката вагина, тъй като в това отношение има голямо разнообразие.

Истината е, че формата, цвета и размера на вагината варира изключително. Доказателство за това е един интересен художествен проект – скулптурата на Джейми Маккартни, озаглавена The Great Wall of Vagina – в която са свалени отливки от реални жени на възраст, сред които възрастни жени, еднояйчни близначки и транс жени, представяйки вагината в цялото ѝ великолепно разнообразие. 

Женската еякулация е фалшива или принудена

Общоприето убеждение е, че женската еякулация е неестествена и нередна. Толкова разпространено, че е залегнало в законодателството на някои страни в западния свят. В един според ход правителството на Великобритания през 2014 г. забранява женската еякулация в порнографията, но не и мъжката. В този закон тя е приравнена с други забранени практики като принудителен акт, задушаване и фистинг.

Научно погледнато, женската еякулация е просто още една биологична функция. Едно изследване предполага, че между 10 и 40 процента от жените изпитват неволно изпускане на урина при достигане на оргазъм. Но учените не са единодушни, че това е просто струя урина, поне не във всички случаи. Друго изследване, за което съобщава New Scientist, изследва химичния състав на течността при женската еякулация и открива малко количество простатно-специфичен антиген, вещество, което се открива в мъжката сперма и помага на сперматозоидите да плуват. Това предполага, че и „женската еякулация“ може да има някаква специфична репродуктивна функция.

Накратко, макар че не се случва на всяка жена, става дума за съвсем нормално биологично явление, а не за бляскав порно трик. В крайна сметка има ли значение точно какво е и от какво се състои, когато хората се чувстват добре.

Висок мъж с големи крака = голям пенис

Трудно е да отгатнете размера на пениса, без да го видите, без значение колко сте опитни.

Най-разпространения мит за пениса е, че има големи разлики в размера между различните раси.

Изследване, публикувано през 2015 г. в British Jornal of Urology анализира различните размери по света, взимайки данни от 15 521 мъже. Като цяло, разликите са незначителни. В много случаи дори реалността е противоположна на стереотипите. Например, средната дължина на пениса в спокойно състояние е 9,16 см. В Нигерия средната дължина е 8,16 см, в Индия – 8, 21 см, в Южна Корея – 7,7 см, в Германия – 8, 6 см, в САЩ – 8, 85 см, а в Йордания – 9, 3 см.

Също така няма връзка между размера на обувките и размера на пениса, сочи изследвания в British Journal of Urology International. Същото може да се каже и за ръста.

Обрязването оказва влияние върху сексуалната функция

В едно изследване участват 62 мъже на възраст между 18 и 37. От тях 30 са обрязани, а 32-ма не са. Учените изследват чувствителността на пениса, като измерват способността за засичане на допир и топлина, както и прага на болката в множество различни точки от пениса.

Като цяло, независимо дали мъжете били образяни, или не, резултатите били едни и същи – нито една група не била по-чувствителна от друга.

Хименът се разкъсва при първия полов акт

Формата и структурата на химена е различна при различните жени, но обикновено се състои от мембрана, която отчасти покрива входа на вагината.

Затова той може да се разкъса първия път, в който жената прави секс – въпреки че това не се случва винаги. Тъй като няма практическа физиологична функция, той се е превърнал в символ за неща като девственост и „чистота“ в много култури.

Въпреки това сексът с проникване не е единственият начин, по който хименът може да се разкъса. Това може да се случи при слагане на тампон, физическа активност, гимнастика, спорт, секс играчки или просто случайно.

Ужас, херпес

Разбираемо е, че херпесът има лоша репутация. Но е най-вероятно да имате, без изобщо да подозирате. 90 процента от хората по света са носители на вируса.

Всъщност има цели осем разновидности на херпеса. Но повечето хора обикновено имат предвид вируса херпес симплекс тип 1 (HSV-1) и херпрес симплекс тип 2 (HSV-2) – двете форми, които се проявяват в раничките около устата и гениталния херпес съответно (макар че понякога и HSV-1 може да причини генитален херпес). При мнозинството от инфекциите с HSV-1 и HSV-2, хората изобщо не са наясно, че са инфектирани и изобщо не развиват симптоми. И въпреки това, могат да се случат и много неприятни усложнения. Затова, не забравяйте презервативите.

Ключови думи:
Коментари