Жените на средна възраст, които ядат много сладко и бял хляб, могат да намалят риска от диабет тип 2, като пият редовно умерени количества качествен алкохол.

В продължение на 26 години екип от Харвардската школа по обществено здраве в САЩ проследява над 80 000 жени. Резултатите показали, че онези, които се хранят с много прости въглехидрати като бял хляб, картофи и подсладени напитки, снижават риска от диабет с 30%, ако пият малко алкохол. Това намаляване на риска липсвало при непиещите дами.

Предишни проучвания също правят връзката между умерената консумация на алкохол и снижаването на риска от диабет. Вероятната причина за това е, че алкохолът се отразява на количеството освобождаван от тялото след хранене инсулин, който тушира концентрацията на захар в кръвта, която води до диабет.

Полезното количество алкохол, определено в проучването, е около 24 грама алкохол веднъж дневно. Сериозното и неумерено пиене не снижава риска от диабет, а даже напротив, предупредиха учените.