Безпокойството само по себе си е проявление на адреналина, когато той се освобождава в организма, казва Робърт Глатър, доктор по медицина в болница "Ленокс Хил" в Нортуел, САЩ, пише INSIDER. "Зениците ви се разширяват, дишането ви се ускорява, сърцето ви бие по-учестено и кръвното ви налягане се повишава. От еволюционна гледна точка, всичко това може да е животоспасяващо", казва Глатър, обяснявайки, че това е начинът, по който тялото ни се подготвя за евентуална ситуации, предвещаваща "борба или бягство".

Всеки чувства тревожността различно, но има няколко основни физически симптома, които може да изпитате, когато натискът на негативните емоции стане прекомерен. Ето някои от най-често срещаните:

Мигрените - отговор, но и причина за безпокойство. Според статистиците стотици милиони души по света страдат от мигрена всяка година, но все още не е ясно кое е първо: тревожността или мигрената. Въпреки това, притеснението може да повлияе и да задейства мигрената, нарушавайки сънят и храносмилането.

Храносмилателната ви система може да понесе голям удар. Когато емоциите карат тялото ви да превключи в режим на битка или бягство, когато умът ви се надпреварва и не можете да спите, когато дишането и пулсът ви се ускорят, вашата храносмилателна система може да бъде засегната. Не е необичайно да усетите гадене, позиви за повръщане, киселини в стомаха и т.н.

Развивате невротичен тремор или тик. Това може да включва поведение като устно повтаряне на звуци, бързо мигане, кашлица, гримаси или други подобни, които могат да се развият в резултат на тревожност, според Националната здравна служба на Обединеното кралство.

Ставате по-податливи на болести. Продължителният стрес и то в големи дози, усилва производството на хормона кортизол, известен още и като един от основният хормон на стреса. Когато се освобождава по-дълго време в по.големи количества, той отслабва имунната система. Кортизолът обикновено действа, за да помогне за намаляване на възпаленията, като засяга антителата, свързани с възпалителните процеси и съотношението на белите кръвни клетки. В един момент, заради повишено безпокойство, вие не можете да се преборите с инфекциите.

Обострят се вече съществуващи кожни заболявания. Ако страдате от псориазис, екзема или друго кожно раздразнение, стресът и тревожността могат да ги влошат. Тревогата също може да предизвика и обриви, включително уртикария, мехури, както и усещане за парене или сърбеж без видим обрив.

Сърдечният ви ритъм се ускорява. Всички защитни функции на организма се активират при стрес. Сърдечният пулс се ускорява, за да изпомпва повече кръв към крайниците, дишането се учестява, за да насити кръвта с достатъчно кислород. Сърцебиенето често е симптом на психологически стрес, а не на физически проблем, но за съжаление хората предимно се опитват да потушат физическия симптом, вместо да се научат да се справят със ситуациите, причиняващи симптомите.

Вие сте или твърде горещи, или твърде студени, или прекалено се потите. Можете да обвинявате за това бързия си сърдечен ритъм, казва психологът д-р Линдзи Хендерсън. Тази реакция на стреса може да допринесе за драстични промени в телесната температура. Горещите вълни, изпотяването и студените тръпки, коите усещате, когато тялото ви се опитва да регулира вътрешната температура, са физически отговори на тревожността, обяснява Хендерсън.

Замаяни и уморени сте. Когато се подготвя за битка или бягство, тялото ви ускорява приема на кислород. Когато въздухът циркулира по-бързо в кръвния поток, тялото ви ще реагира на претоварването с плитки вдишвания, карайки ви да се чувствате замаяни и слаби, и с усещане за изтръпналост по кожата, обяснява Хендерсън.

Ако изпитвате някой от изброените симптоми, си струва да поговорите с лекаря си. Може би причините далеч не са така очевидни.

Източник: Мениджър Нюз