9 опасни грешки, които хората допускат, когато оказват първа помощ

01 септември 2018 г., 11:11
11490

Guliver / iStock

Вероятно повечето от нас си спомнят основните правила при оказване на първа помощ. Дали обаче знанията ни са верни или дори достатъчни в подобна ситуация? Специалистът Иля Бойко разказва за най-често срещаните грешки, които хората допускат, когато помагат на хората в кризисен случай, пише BrightSide.

Не се опитвайте да накарате тялото ви да се изпоти, когато имате висока температура

Когато сте болни и ви е горещо, започвате да треперите. Това показва, че температурата на тялото ви се покачва. Когато се увием в топли дрехи и се загърнем в одеяло, температурата скача още по-високо. Въпреки че топлината ни помага да се борим с инфекцията, телесната температура, която е по-висока от 38 градуса, повече вреди, отколкото помага.

Ако имате висока температура и ви втриса, трябва да намерите начин да се охладите, а не да се стопляте допълнително.

Някой е изпаднал в епилептичен пристъп? Не слагайте нищо в устата му

Ако го направите, човекът може да счупи зъбите си. По време на пристъп, епилептикът няма как да захапе езика си, тъй като той е рязко опънат. Може единствено лекичко да го гризне, но това няма да му навреди. Най-доброто нещо, което можете да направите в подобна ситуация, е да поставите нещо меко под главата му. По този начини ще избегнете евентуалните сътресения на мозъка. Когато спазмите отминат, обърнете човека настрани.

Не нанасяйте крем върху изгарянията непосредствено след получаването им

Когато кожата изгори, прекомерната топлина навлиза надълбоко в тъканта на тялото. Най-хубавото нещо, което можете да направите в подобна ситуация, е да поставите засегнатата област в студена вода за около 15 минути. По този начин ще се отървете от топлината. Не втривайте нищо по кожата веднага след изгарянето. Това само ще „запечати“ топлината в тялото ви. Намажете се с крем поне 20 минути по-късно.

Не се опитвайте да местите човек, претърпял нараняване, без присъствието на медицински професионалист

Ако някой претърпи пътнотранспортно произшествие, не се опитайте да го местите. Само ще влошите нещата. Това правило може да бъде нарушено само в крайни ситуации – например когато автомобилът гори. Ако няма опасност от възпламеняване, направете следното:

  • Обадете се на линейка;
  • Ако можете, изгасете двигателя и прекъснете връзките към акумулатора.
  • Човекът губи кръв? Опитайте се да спрете кръвотечението.
  • Помогнете му да се успокои.

Ако някой се дави, не го потупвайте по гърба

Ако го потупате, само ще помогнете на онова, което го дави, да навлезе още по-надълбоко в дихателната му тръба. Вместо това накарайте го да се наведе, уверете се, че човекът е спокоен. Накарайте го да вдиша два пъти много бавно. Това ще облекчи задавянето и ще изведе обектът, който блокира дихателните пътища, по-нагоре.

Не вадете езика на припаднал човек

Опасно е припаднал човек да лежи по гръб. Той може да си глътне езика и да затисне дихателните пътища. За да не се случи това, достатъчно е просто да го обърнете настрани. Не трябва да се опитвате да вадите езика му извън устата.

Не поставяйте турникет върху рана, ако няма артериално кървене

Артериалното кървене се забелязва лесно. Кръвта в артериите се изпомпва с висока скорост и под налягане. Затова тя излиза от раната буквално като фонтан. В подобни случаи трябва да окажете натиск върху артерията в областта на слабините или под мишницата НЕЗАБАВНО, както и да прекарате крайниците в близост до торса с помощта на турникет или най-обикновен колан. Ако кървенето е венозно, използвайте най-обикновена превръзка вместо турникет. В противен случай можете да изцедите кръвта от крайниците.

Не разтривайте измръзналите от студ части на тялото

Когато разтриваме измръзналите области, ние увреждаме капилярите и влошаваме ситуацията. Горещата вода също е крайна мярка. Ако сте измръзнали от студ, опитайте се да сгреете засегнатите части бавно. Поставете ръцете си в студена вода и постепенно увеличавайте температурата й.

Преценете способностите си и мислете логично, преди да помогнете на някого

Първото нещо, което трябва да направите в бедствена ситуация е, да прецените кое ваше действие може да ви навреди. Помагайте, само ако сте сигурни, че няма да застрашите и себе си. Така например ако докоснете ударен от ток човек, жертвите ще станат две. В подобна ситуация трябва първо да изключите източника, който му е навредил, или да използвате дървен обект, за да отделите жертвата от източника на електричество.

Не забравяйте – необмислените действия в бедствена ситуация могат да бъдат по-фатални от бездействието. Приемайте единствено съвети, за които сте абсолютно сигурни, че ще помогнат. Винаги се обаждайте на бърза помощ. Незабавно.

Коментари