Вероятно повечето от нас си спомнят основните правила при оказване на първа помощ. Дали обаче знанията ни са верни или дори достатъчни в подобна ситуация? Специалистът Иля Бойко разказва за най-често срещаните грешки, които хората допускат, когато помагат на хората в кризисен случай, пише BrightSide.

Не се опитвайте да накарате тялото ви да се изпоти, когато имате висока температура

Когато сте болни и ви е горещо, започвате да треперите. Това показва, че температурата на тялото ви се покачва. Когато се увием в топли дрехи и се загърнем в одеяло, температурата скача още по-високо. Въпреки че топлината ни помага да се борим с инфекцията, телесната температура, която е по-висока от 38 градуса, повече вреди, отколкото помага.

Ако имате висока температура и ви втриса, трябва да намерите начин да се охладите, а не да се стопляте допълнително.

Някой е изпаднал в епилептичен пристъп? Не слагайте нищо в устата му

Ако го направите, човекът може да счупи зъбите си. По време на пристъп, епилептикът няма как да захапе езика си, тъй като той е рязко опънат. Може единствено лекичко да го гризне, но това няма да му навреди. Най-доброто нещо, което можете да направите в подобна ситуация, е да поставите нещо меко под главата му. По този начини ще избегнете евентуалните сътресения на мозъка. Когато спазмите отминат, обърнете човека настрани.

Не нанасяйте крем върху изгарянията непосредствено след получаването им

Когато кожата изгори, прекомерната топлина навлиза надълбоко в тъканта на тялото. Най-хубавото нещо, което можете да направите в подобна ситуация, е да поставите засегнатата област в студена вода за около 15 минути. По този начин ще се отървете от топлината. Не втривайте нищо по кожата веднага след изгарянето. Това само ще „запечати“ топлината в тялото ви. Намажете се с крем поне 20 минути по-късно.

Не се опитвайте да местите човек, претърпял нараняване, без присъствието на медицински професионалист

Ако някой претърпи пътнотранспортно произшествие, не се опитайте да го местите. Само ще влошите нещата. Това правило може да бъде нарушено само в крайни ситуации – например когато автомобилът гори. Ако няма опасност от възпламеняване, направете следното:

  • Обадете се на линейка;
  • Ако можете, изгасете двигателя и прекъснете връзките към акумулатора.
  • Човекът губи кръв? Опитайте се да спрете кръвотечението.
  • Помогнете му да се успокои.

Ако някой се дави, не го потупвайте по гърба

Ако го потупате, само ще помогнете на онова, което го дави, да навлезе още по-надълбоко в дихателната му тръба. Вместо това накарайте го да се наведе, уверете се, че човекът е спокоен. Накарайте го да вдиша два пъти много бавно. Това ще облекчи задавянето и ще изведе обектът, който блокира дихателните пътища, по-нагоре.