Нормално е от най-ранна възраст детето да започне да изследва своето тяло, но едно от опасните проявления на този интерес е пъхането на малки предмети в устата или в носа. За да се случи това, понякога е достатъчен миг невнимание - ако възрастните за секунди отместят поглед от детето. Как да действаме правилно в подобна ситуация обяснява педиатърът Артьом Кабанов.

Ако детето погълне малък предмет

Най-често децата поглъщат малки играчки, копчета, монети, магнити, парченца дърво или стъкло, батерии, щифтчета, кламери

Родителите често не могат да кажат на лекаря какъв предмет точно е попаднал в стомаха на детето и дори невинаги са уверени, че то е глътнало нещо. Това може да се заподозре, когато започне обилно слюноотделяне, болка във врата, гърдите, гадене и повръщане – забележите ли подобни симптоми, веднага го заведете в болница.

В повечето случаи малките разнородни тела в стомашночревния тракт не са опасни, те се изхвърлят по естествен път от организма в течение на 24–48 часа. Лекарят ще помоли родителите да наблюдават състоянието на детето и внимателно да прегледат изпражненията.

Но понякога ситуацията е сериозна и изисква незабавна помощ:

- Ако чуждото тяло е залепнало в хранопровода. Най-често това се случва на места, където има естествено стесняване: на нивото на ключиците, в центъра и в долната част на гръдния кош.

- Ако детето е глътнало предмет с остри краища – това може да увреди стените на хранопровода, стомаха, червата, и да причини инфекция.

- Ако предметът се намира в хранопровода или стомаха повече от 24 часа – това може да доведе до нарушаване на кръвообращението и образуване на рана.

- Ако бебето е погълнало батерия. Контактите могат да изгорят лигавицата.

- Ако детето е глътнало два магнита. Те могат да се "слепят" и да се залепят за стената на вътрешен орган и да го разранят.

Какво трябва и какво не трябва да правите

Не е нужно да правите нищо от това, което обикновено се опитват да правят родителите. Не се опитвайте да предизвикате повръщане или да извадите чуждото тяло, не промивайте стомаха сами.

И най-главното – не се паникьосвайте. В повечето случаи нещата се оправят без операция и въобще без никакво вмешателство.

Най-правилното решение е да заведете хлапето на детски хирург. Лекарят най-напред ще поиска да се убеди с очите си, че детето е глътнало нещо и да разбере какво е то и къде е - в стомаха, хранопровода или червата.

За това се прави рентгенография, а когато чуждото тяло не се вижда на рентгеновите снимки, лекарят назначава други методи на диагностика, например компютърна томография.

Ако чуждото тяло не е опасно, няма остри ръбове, не е нужно да се предприема каквото и да било. Състоянието на детето се наблюдава и след 24 часа се повтаря рентгенографията – ако глътнатият предмет е на същото място, трябва да бъде изваден и това обикновено се прави по време на гастроскопията.

Ако детето е напъхало предмет в носа си

Специалистите уши-нос гърло вадят чужди тела от носовете на малки деца под пет години и като правило те си пъхат разни неща в носа от любопитство или за да подражават на други деца, по-рядко това става случайно.