Лекарствата в таблетна форма са измислени, за да помагат на болните да се лекуват в домашна обстановка и в много случаи заместват инжекциите. Обикновено е лесна работа да ги пием, но и с тази дейност е важно човек да бъде внимателен и докато ги гълта, да не се отвлича със странични неща, разговори и смях.

Преглъщането им е елементарно с чаша вода - тя помага на хапчето да попадне в стомаха, а не в дихателната тръба. Но, ако от невнимание тази неприятност се случи, околните трябва да знаят как да действат, за да не остане таблетката заседнала в гърлото.

Задавяне с таблетка може да се случи, ако:

- по време на приема се задавим;

- приемаме лекарството набързо;

- закашляме се или се изплашим по време на гълтането;

- хапчето залепне за гърлото.

Когато таблетките са прекалено големи, е опасно да се гълтат без вода, защото при преминаването им през стомашно-чревния тракт може да разруши слизестата ципа и стените на хранопровода.

Ако са запушили гърлото, трябва бързо да се окаже помощ, защото наличието на чуждо тяло в дихателните пътища е опасно и заплашва да наруши дишането. Това може да се изрази в:

- Продължителни пристъпи на кашлица;

- Недостиг на въздух;

- Запушване на дихателните пътища;

- Задушаване;

- Спазми;

- Развитие на отоци.

Особено големите хапчета са реална опасност болния да се задуши, затова, ако до него няма друг човек, той трябва да ги приема точно, както е предписано и да внимава, за да не раздразни гърлото си.

Ако дишането се затрудни и таблетката не попадне в стомаха

Всички знаят, че чужд предмет се отстранява от гърлото, като се опитате да го „изкашляте“ леко. Но ако хапчето е залепнало и не се получава?

- Ако болният е погълнал таблетка с голям размер и не успява да я преглътне, нито да я изплюе, трябва бързо да изпие някаква течност – вода, сок, чай – течността ще разтвори таблетката или ще помогне за отлепването ѝ от лигавицата.

Не бива напитката да е газирана или спиртна, защото мехурчетата дразнят лигавицата и само влошават състоянието на пациента, а алкохолните напитки, когато се смесват с лекарства, могат да предизвикат остра алергична реакция.

Освен това, когато след приема на алкохол таблетката се разтвори в стомаха, болния го застрашава интоксикация.

Има различни мнения по въпроса може ли таблетките да се пият с прясно мляко – тъй като в някои случаи това може да не е безопасно, лекарите не препоръчват млечните продукти да съпътстват приема на лекарства.

- Ако нямате под ръка подходяща течност, можете да преглътнете таблетката със залък хляб или парченце варен картоф. Не бива да гълтате големи хапки храна, защото те допълнително ще утежнят положението, тъй като гърлото е прекалено сухо.

Продължава на страницата на Новите родители