Могат ли хормоналните анти-бебе таблетки да повлияят на интелекта на жената?

Учените правят експеримент, в хода на който, жени на контрацептиви трябвало да решават математически задачи, а те отчитали колко бързо се справят.
Така се оказва, че хормоналните контрацептивни таблетки могат негативно да повлияят на успеха при обучение и справяте със задачите, установиха учени от Тексаския християнски университет.

Те отбелязват, че участничките в експеримента, които вземат анти-бебе таблетки, се отказват от лесни задачи и се справят по-бавно с тестовете, в сравнение с тези жени, които не вземат хормонални контрацептиви.
И предишни проучвания доказаха връзка между хормоналните контрацептиви и промени във функциите на мозъка и то в тези области, които отговарят за мотивацията, емоциите и вниманието. Те се отразяват на изпълнителските и на когнитивните фунции.
В миналото жените не са пили такива таблетки, затова те са постигали по-големи успехи и са имали достижения в различни области, обясняват учените. Според тях именно контрацептивите са лишили жените от настойчивост – качество, което е крайно необходимо за постигане на успехи в много области на живота.

Нещо повече. Колкото по-продължително участничките в експеримента пиели таблетките, толкова по-бързо се отказвали от решаването на задачи, които изискват интелектуални усилия, пише  The Daily Mail.

Източник: Новите родители