Шведски учени от института „Каролинск“ и Стокхолмското икономическо училище установиха, че противозачатъчните хапчета – едно от най-разпространените средства за контрацепция – оказват отрицателно влияние върху здравословното състояние на жените.

„Въпреки че близо 100 млн. жени по цял свят използват противозачатъчни хапчета, ние знаем изключително малко за начина, по който влияят на здравето“, коментира проф. Анджелика Линден Хиршберг от отдела за женско и детско здраве към института „Каролинск“. Така например едва наскоро стана ясно, ново че жените, които вземат противозачатъчни, има по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с депресия. До това заключение са достигнали учени от Дания, след като са проучили медицинските картони на повече от един милион жени и млади момичета между 15 и 34 години. Разглежданите данни са събирани между 2000 и 2013 г.

В рамките на проучването на шведите пък са взели участие  340 здрави жени на възраст между 18 и 30 години в рамките на три месеца са получавали или плацебо, или противозачатъчно хапче, съдържащо етинилестрадиол и левоноргестрел – най-често срещаните форми на противозачатъчни хапчета в Швеция и редица други държави. 

По време на експеримента нито доброволките, нито лекарският екип са знаели коя жена какво хапче приема. 

В края на проучването е станало ясно, че дамите, които приемат противозачатъчни, оценяват качеството си на живот като значително по-ниско от тези, получавали плацебо. Контрацептивите са повлияли негативно най-вече на аспекти като настроението, самоконтрола и енергичността. От друга страна обаче хапчетата не са повлияли на засилването на симптомите на депресия.