Сигурно ви е омръзнало от съвети от типа - за да свалите килограми, трябва да спортувате и да се храните здравословно, за да сте енергични – трябва добре да се наспивате и т.н. Верни са, но по-интересни са парадоксалните здравни съвети, които наистина действат.

1. Яжте повече, ако искате да поглъщате по-малко

Ако вярвате, че ще слабеете, когато залъгвате глада с крекери или сухари, които са само 100 ккал, много грешите. По-скоро ще сте още по-гладни. Малкото количество въглехидрати предизвиква рязък пик на глюкозата в кръвта и не след дълго отново ще ви се приискат още въглехидрати. Вместо сухари, изяжте парче сирене и ябълка. Съдържат малко повече калории, но също и целулоза и белтъчини, които по-дълго поддържат чувството за засищане. Така няма да огладнявате често и ще поемате по-малко калории дневно.

2. Пийте кафе, за по-добър сън

Японски изследователи са установили, че хората, които подремват за 20 минути веднага след приема на 200 мг кофеин (около 1-2 къси кафета) след това са по-бодри и по-добре се справят с компютърни тестове, в сравнение с онези, които просто са подремнали без да пият кафе. Тайната е в това, че кофеинът започва да действа в момента, в който човек се събуди след 20-минутния отдих. Кофеинът възпрепятства натрупването в мозъка на аденозин, чието производство се увеличава, колкото по-дълго бодърстваме и ни кара да се чувстваме уморени. Кратката дневна дрямка освобождава мозъка от аденозина, а кофеин блокира неговото действие и увеличава ободряващия ефект на съня.

3. За здрави зъби, не ги мийте след хранене

Знаем правилото, че зъбите задължително трябва да се мият сутрин и вечер, и, препоръчително – след всяко хранене. Но ако го направите веднага след като сте яли или пили нещо, особено ако храната или напитката са били кисели, ще увредите зъбния емайл. Цитрусите, доматите, ябълките, спортните тонизиращи и газираните напитки съдържат киселини, които размекват зъбния емайл и търкането с четката в такъв момент му нанася механични увреждания. Стоматолозите съветват зъбите да се почистват най-рано 30-60 минути след хранене.

4. Не пийте енергийни напитки, ако сте уморени

Да, в тях се съдържа 5 пъти повече кофеин, отколкото в кафето и предизвикват прилив на сили и енергия. Но за сметка на крайно неприятни странични ефекти като раздразнителност, нервност, учестен пулс. Освен това повечето енергийни напитки съдържат таурин – силен стимулатор на нервната система и до 50 г. захар на опаковка ( почти 13 чаени лъжичи!). Това води до бързо повишаване на нивата на кръвната захар и мощен прилив на енергия, който обаче много бързо отминава и вие започвате да се чувствате разбити.