Пълен мит е, че само високо интелигентните хора са креативни. В интерес на истината проучвания показват, че щом надминеш IQ от 120, което е малко над средното, интелигентността и креативността вече въобще не са свързани една с друга. Това означава, че дори да не си по-умен от повечето хора, все още имаш потенциала да впрегнеш невероятни творчески сили.

Защо тогава толкова малко хора са силно креативни? Причината е, че има някои вредни, много лоши навици, които блокират ума и пречупват пътищата на творчеството в сложната система на мозъка. Както всички останали навици, те могат да бъдат премахнати, ако човекът ги осъзнае и си постави за цел да ги отстрани.

Тук следват 8-те най-вредни от тях, които може би спъват работата и развитието ви:

1. Едновременното създаване и оценяване на творчески продукт. Не можете да карате автомобил на първа скорост и да правите обратен завой в същата секунда. С други думи, не бива да се опитвате да мислите едновременно за две неща, за които трябва да се мисли по отделно и последователно, едно след друго. Ако го правите, повреждате и изхабявате умствените си скорости. Да твориш, означава да генерираш нови идеи, да визуализираш, да гледаш напред, да обмисляш възможности. Да оценяваш, означава да анализираш и преценяваш, да отдаваш присъди, да отделяш настрана идеите и да ги сортираш в купчини в ума си като добри и лоши, полезни и безполезни. Повечето хора оценяват твърде скоро и твърде често. Следователно сътворяват по-малко, защото твърде много се впускат в анализирането.

2. Синдромът да правиш само това, което ти казва експертът. Това е голям проблем във всяко поле на занимание. Много от т.нар. гурута ще ви дадат съветите си по този въпрос. Изслушайте ги, но помислете добре дали ще ги последвате. Някои от най-успешните хора в света са правили това, което други хора са ги съветвали да не правят и за което им е било казвано, че никога няма да проработи. Всеки път към успеха е уникален и различен.

3. Страхът от провала. Никой не иска да прави грешки и да се проваля. Но ако твърде педантично се опитвате да избегнете провала, ще избегнете успеха. Съотношението винаги е следното: за да увеличите нивото си на успеваемост, трябва да се насочите към правенето на повече грешки. С други думи, приемайте повече шансове и ще успявате по-често. Малкото страхотни идеи, които са ви дошли на ум, ще бъдат повече от достатъчна компенсация за всичките ви тъпи грешки.