В сезона на грипа и настинките повечето от нас наблягат на витамин С и горещите чайове, с надежда да избегнат горчивата чаша. Специалистите от сайта PlanetGreen обаче дават още седем свежи идеи как да останем здрави, като се радваме на живота.

1. Целувайте се (и не забравяйте секса!)

Точно така, целувките са отлично оръжие срещу грипа и настинките! Чрез тях разменяме бактерии с партньора и така подсилваме естествените защити на тялото си и укрепваме имунната си система. Това, разбира се, не значи да впиете устни в най-близкия кихащ! По-добре правете любов със съпруга или гаджето си. Сексът засилва производството на имуноглобин А, а този протеин е известен със силата си да държи заразите далече.

2. Слушайте музика.

Проучванията показват, че същите имуностимулиращи протеини, които произвеждаме при секс, се образуват в организма ни, когато слушаме приятна музика като джаз, евъргрийни или лек рок. Само 30 минути музикален релакс са достатъчни, за да произвеждате имуноглобин А още половин час. Музикотерапията е особено препоръчителна тогава, когато сме подложени на стрес - той е особено опасен за защитните механизми на тялото ни.

3. Вървете бързо, но не тичайте!

45 минути стегнато ходене поне четири пъти седмично укрепват имунната система и пазят от болести. Обаче не тичайте! Прекаленото физическо натоварване, особено ако вече се чувствате зле, може да ви прати право в леглото с термометър под мишница.

4. Не си духайте носа!

Когато сме болни, носът обикновено се запушва. Вместо хубавичко да го издухате обаче, по-добре вземете прочистващи дихателните пътища лекарства или внимателно изчистете всяка ноздра поотделно. Защо ли? Силното издухване може да изпрати секретите право в синусите ви и така да се разболеете още по-зле!

5. Стоплете се.

Проучванията показват, че когато сме болни, поемането на много течности и престоят в гореща сауна може буквално да изхвърли неприятните вирусчета от организма ни.

6. Не ходете в пустинята (и избягвайте сухия и горещ въздух)

Сухият пустинен въздух е идеалната почва за вирусите на грипа и настинката. Причината? Вирусите оцеляват по-дълго в сух въздух. Изключете изсушаващия климатик и си купете овлажнител за стаята.

7. Пийте кафе.

Вирусите имат инкубационен период от около 3 дни. След този период вече разбираме, че сме болни. Горещите течности и особено пълното с антиоксиданти кафе могат да отмият вируса от устата към стомаха ви, където той не може да се развива заради киселинната среда. Пилешката супа, чаят и дори топлата вода имат подобен ефект. Ако не обичате кафето, гаргара с гореща и солена вода може доста успешно да отстрани мътещия се вирус. Носът ви също е любимо място за инкубация на грипа. Ако от време на време го плакнете с гореща вода и натривате вътрешната страна на ноздрите си със спирт за разтривки, може да успеете да победите вируса, преди той да победи вас!