Яйцето може да е част от всеки списък с покупки, но колко всъщност знаем за него, пита Mental Floss и ни предлага истината зад някои от популярните заблуди, които свързваме с яйцата.

1. Всяко яйце е едно бебе пиленце

Жените се раждат с всички яйца, които някога ще могат да имат, и периодично телата им отделят определен брой. Същото важи и за кокошките. Повечето яйца, които купувате, дори не са оплодени.

2. Кафявите яйца идва от кафяви кокошки

Това е вярно, но не напълно. Кафявите лица могат да идват и от бели кокошки. Всъщност добър начин да прогнозирате цвета на яйцето е по цвета на меката част на ухото - тези с бял цвят снасят бели яйца, а тези с червени - кафяви.

3. Жълтъкът е вреден за човека

Истина е, че жълтъкът е пълен с холестерол и мазнини, но консумацията му не винаги увеличава лошия холестерол, а не всички мазнини са лоши. Същият този жълтък е пълен с протени и витамини и може да бъде част от хранителния режим на много хора. Допитайте се до вашия лекар, за да определи дали тази храна е подходяща за вас.

4. Кокошките, които не живеят в клетка, са щастливи

Това е една от най-разпространените заблуди - далеч не е задължително "свободните кокошки" да са обикаляли свободно. Повечето индустриализирани ферми за яйца държат кокошките в много тесни пространства, независимо дали става въпрос за клетки или не.

5. Кафявите яйца са по-полезни от белите

Знаейки трика от мит номер 2, вероятно може да се досетите, че това просто не е така. Цветът на яйцата няма нищо общо с хранителната им стойност. Далеч по-важните фактори са здравето на кокошката и хранителният ѝ режим.

6. Оплодените яйца са вредни

Някои фермери дори предлагат оплодени яйца като по-полезни. И едното, и другото не е вярно. В тези яйца обикновено има не пиле, а клетки, които потенциално могат да се развият в пиле. Те не са опасни за консумация, но нямат по-различна хранителна стойност от останалите яйца.