6 грешки, които допускаме с пържените храни

11 юни 2019 г., 14:40
1238

Снимка: LightField Studios / Shutterstock

Въпреки общоприетото мнение, че са вредни, пържените храни са особено любими и на малки, и на големи. За да направиш обаче перфектните понички или пържени картофи, се изисква опит и внимателно отношение към целия процес. Топ готвачи от цял свят споделят кои грешки не трябва да допускаме по време на процеса на пържене (когато не можем да го избегне, разбира се), съобщават от foodpanda.

Пържене при твърде висока температура

За съвършено хрупкави късчета пържено пиле се уверете, че мазнината ви е достатъчно загрята. Нормалната температура трябва да бъде около 140-160 градуса. Всичко над това ще направи храната изгоряла отвън и сурова от вътре.

Пържене при твърде ниска температура

Инвестирайте в термометър, когато ще пържите вкъщи, за да сте сигурни, че температурата ви е винаги правилна.

Използване на грешна мазнина

Избягвайте олио от авокадо и зехтин, защото то има ниска точка на термична обработка

Прекалено много пържене наведнъж

Не претрупвайте храната в тигана. Всичко се нуждае от пространство, за да се движи и се готви правилно. Може да се изкушите да хвърлите много неща наведнъж, но вместо това направете няколко малки партиди, така че всичко да се готви равномерно.

Пържени парчета, които са твърде големи

Французите са богове на идеалните размери за продукти, които ще се пържат. Нарязването на храната на половина може да намали скоростта на готвене с четири пъти и да стане по-вкусно.  

Използване на мазнината по няколко пъти

Не планирайте да използвате повторно мазнината. Използването на остатъчна мазнина не само прави храната по-силна, но и разваля вкуса.

Ключови думи:
Коментари