Една нова хранителна тенденция спокойно може да развали допълнително и без това лошата година. Освен това е и много по-опасна, отколкото вероятно звучи. Да, на всички ни ни е втръснало от стандартната храна и вероятно сме се изчерпали откъм нови идеи и рецепти, но всичко си има граници.

През 2016-та YouTube готвачът Джонатан Маркъс реши да се опита да изпържи вода във фритюрник. Подчертаваме, че той не е смятал идеята си за добра. Всъщност дори създава събитие, озаглавено Stupid Shit No One Needs and Terrible Ideas Hackathon 2.0 (в превод - глупава тъпотия, от която никой не се нуждае, достойна за хакатон за ужасни идеи 2.0). Въпреки това все пак решава да пробва дали е възможно. И успява.

За да изпържи водата, той използва калциев алгинат като мембрана, която да я задържи, след което я оваля в панировка. Същевременно изрично предупреждава своите зрители да не пробват това у дома.

„Това потенциално е особено опасно – пише той в канала си. – Ако водата протече, докато сферата се пържи в горещо олио, тя може да избухне и да изхвърли гореща мазнина навсякъде. Не пробвайте това у дома, без да сте взели необходимите предпазни мерки. Не консумирайте продукта, докато не се е охладил добре, тъй като в противен случай може да се изгорите. Пък и крайният резултат не е особено вкусен.“

Години по-късно множество TikTok и YouTube потребители подхванаха тази тенденция и, уви, я популяризираха допълнително.

Макар и вероятно да е забавно (и е почти сигурно, че никой не прави това заради вкуса му) определено не е добра идея да го пробвате у дома. Ако мембраната и вкусната панировка се пробият, водата ще се разшири рязко, ще измести мазнината и ще доведе до образуването на впечатляваща, но животозастрашаваща гигантска огнена топка.

Източник: IFLScience