Очевидно пушенето е един от най-смъртоносните навици. Съществуват обаче и други рискови фактори, които се разпространяват с почти същата скорост и които основно произтичат от уседналия начин на живот на хората. 

Представяме ви петте водещи за момента.

Самотата: Нарастването на ролята на социалните медии и намаляването на личния контакт лице в лице с други хора превръща самотата в разпространена епидемия, която засяга целия свят. И тя може да бъде смъртоносна. Самотата намалява продължителността на живота с еквивалента на пушенето на 15 цигари на ден.

Седене. Седенето по цял ден увеличава риска от развиването на различни ракови заболявания.

Колко вредно е наистина? Можете да прочетете повече по темата тук.

Безсъние: Безсънието увеличава риска от инсулт и инфаркт по сходен начин с тютюнопушенето, убеден е проф. Валери Гафаров от Световната здравна организация.

Солариуми. Изкуственият тен може да изглежда като полезна слънчева баня, но съвсем не е такъв. Той е потенциално по-опасен от пушенето, тъй като е свързан с причиняването на редица кожни ракови заболявания.

През 2014 г. изследване, публикувано в JAMA, открива, че солариумите водят по-често до рак на кожата, отколкото пушенето - до рак на белия дроб.