Да успеете всеки път да сварите яйцето идеално и по един и същи начин може да звучи като една от най-простите кулинарни задачи в света, но всеки, който някога се е опитвал да го направи, знае как резултатите варират винаги. Причината за това най-вероятно е, че не се взимат предвид всички фактори, които определят сваряването. Но ако искате да поставите проблема на научна основа и да имате един и същи успех всеки път, може да използвате яйчения калкулатор на квантовия физик Милош Панфил. Той включва всички фактори, който могат да повлияят на варенето на едно яйце, до детайли като надморската височина на вашата кухня.

Уверете се, че водата е завряла добре, преди да спуснете яйцето в нея. Пробийте тъпата страна на яйцето с игла или клечка за зъби, за да може яйцето да заеме въздушната кухина, която обикновено се образува там и да предотвратите счупването му. Добавете малко оцет към водата, за да омекотите черупката и да обелите яйцето по-лесно. Но истинската тънкост е точния момент. Според Панфил има няколко водещи променливи фактора, с които трябва да се съобразим. Размерът на яйцето, температурата на яйцето, преди да се пусне във водата и, вярвате или не, надморската височина, на която се опитвате да го сварите. Ето и формулата на Панфил:

t = m * K * log(ywr * (Tegg - Twater)/(T - Twater))

Т е времето, m е масата, К е термалната проводимост на яйцето, Т е температурата между белтъка и жълтъка, Tegg е температурата на яйцето, Тwater е температурата на водата и ywr е съотношението на жълтъка спрямо белтъка.

Science Alert