Изследователи се натъкнаха на загадъчно фосилизирано яйце на 68 милиона години на о-в Сиймур край Антарктида. Това е второто по големина яйце, откривано някога. Най-вероятно то е принадлежало на гигантско морско влечуго от епохата на динозаврите, предава Ройтерс.

Фосилизираното яйце с размери 29 см на 20 см е съвсем малко по-малко от яйцата на гигантските слонски птици от Мадагаскар, изчезнали едва преди няколко века, съобщиха учените, и прилича на спаднала футболна топка.

Докато птиците, крокодилите и много динозаври снасяли яйца с твърди черупки, антарктическото яйце било с мека, наподобяваща пергамент черупка.

"Това ново яйце е първото фосилизирано яйце от Антарктика и най-голямото яйце с мека черупка, откривано досега", каза палеонтологът от университета на Тексас Лукас Лежандр, водещ автор на изследването, публикувано в сп."Нейчър".

"То прилича малко на спаднала футболна топка - удължено, смачкано, с множество гънки и ръбове по повърхността. Едната му страна е като полирана, което може да е знак, че тя е опирала в морското дъно. Черупката е тънка и слабо минерализирана, като на яйцата на гущерите и змиите", допълва той.

Единствените създания в Антарктика, живели по това време и достатъчно големи, за да снесат такова яйце са морските гущери, наречени мозазаври и дълговратите плезиозаври. Фосилът обаче оборва теорията, че тези животни не са снасяли яйца, а били живораждащи.

"Подозираме, че тези големи влечуги имали същата репродуктивна стратегия като живораждащите гущери и змии - снасяли яйца с много тънка черупка, които се излюпвали веднага след това", каза палеонтологът.