На остров Сардиния живеят над шест пъти повече столетници, отколкото в континентална Италия и десет пъти повече, отколкото в Северна Америка. Според психоложката Сюзън Пинкър, причината не е слънчевото време или нискомаслената здравословна диета – а се крие във взаимоотношенията между хората. Научете повече за факторите, които са най-определящи за дълголетието според Пинкър:

И така, какво ни е нужно, за да живеем по сто и повече години? Както предстои да видите, отговорът е различен от това, което очакваме. Джулиан Холт-Лунстад  е изследователка от универсистета Брайъм Йънг, която търси отговор на същия въпрос в поредица от изследвания, които включват десетки хиляди хора на средна възраст. Тя обръща внимание на всеки аспект от начина им на живот: храненето, физическата активност, семейното положение, колко често ходят на лекар, дали пушат или пият и др. Тя и колегите ѝ записват всички тези данни, след което търпеливо изчакват седем години, за да разберат кои от тези хиляди хора ще са живи. Гледайки резултатите при хората, оцелели през тези години, учените установяват кое намалява най-много риска от преждевременна смърт. Отговорът на този въпрост бил основната цел на изследването.

 Нека обърнем внимание на обобщените данни от проучването на Лунстад, за да видим кои фактори прогнозират по-дълъг живот, като започнем от най-малко значимите към най-силните.

Независимо дали сте дебели или слаби, няма нужда да се тревожите, тъй като този фактор е едва осми по значимост. Непосредствено след него са физическите тренировки, които са само от умерено значение. Има ли някой предства, че грипната ваксина защитава повече, отколкото упражненията? По-важно се оказва спирането на алкохола веднага след него, но в значително по-голяма степен – спирането на цигарите. И така, стигаме до двата фактора с най-решаващо значение за това дали ще доживеем до старини.