31-годишен мъж от Великобритания бе приет в болница, след като припадна. Причината – ушна инфекция, предизвикана от клечка за уши (и по-специално от нейния памук, заклещен в лявото му ухо). Освен всичко останало, инфекцията е довела до гърчове и повръщане.

Мъжът е получил некротичен отитис екстерна – възпаление на външното ухо, което се среща обикновено при възрастните хора (особено онези, които страдат от диабет или имат проблеми с имунната система). Състоянието се предизвиква от често срещаната бактерия Pseudomonas aeruginosa. Може да бъде опасно и в някои случаи – дори смъртоносно.

На теория при използването на клечки за уши съществува риск от развиването на подобно възпаление, тъй като те могат да наранят ушния канал. Досега обаче не се е появявал случай, при който именно те да са го предизвикали. Не е ясно колко време памукът е бил заклещен в ухото, но мъжът не е можел да чува добре със засегнатото ухо близо пет дни.

Виж още: Защо не трябва да си чистите ушите с клечки за уши

Освен инфекцията, гърчовете и повръщането, пациентът не е могъл да помни добре и имената на хората през дните, предшестващи влошаването на състоянието му. Първоначално са му предписани антибиотици, в случай че има менингит – смъртоносна мозъчна инфекция. Впоследствие лекарите му бият упойка, за да установят какво точно му има.

Медицинският екип открива, че ушният канал е бил възпален и пълен със секрет. Именно тогава забелязва и основният причинител – част от памука от клечката за уши. Компютърната томография показва и абцеси в самия череп. Лекарите почистват ухото, а мъжът започва да приема антибиотици интравенозно. Седмица по-късно абцесите се смаляват.

През следващите 2 месеца мъжът продължава да приема лекарства. Около 10 седмици след възстановяването му не е имал повече симптоми и неврологични проблеми.

Случаят е описан подробно в BMJ Case Reports.