Умът се нуждае от тренировки не по-малко от тялото.  И не е нужно да си губите времето с логически задачи и пъзели. Ето няколко лесни трика, които също ще ви помогнат.

Променете рутината. Измийте си зъбите с лявата ръка, ако обикновено го правите с дясната. Или просто направете нещо друго, което коренно се различава от установения навик. Направете нещо, което ви принуждава да се отклоните от модела, който прилагате всеки ден. По този начин стимулирате нови части на мозъка ви да съдействат за изграждането на нови мозъчни връзки.

Намерете ново хоби. Ето това не само ще стимулира интелекта, но и социалния ви живот. Запишете се на готварски курс, живопис, пиано, танци или започнете да учите нов език.

Възпроизвеждайте картини. Когато влезете в непознато помещение, набележете 5 предмета, затворете очите си и се опитайте да си представите точно къде се намират. Това упражнение може да правите по няколко пъти на ден. То стимулира ума и паметта. Но за още по-голям ефект, след 2 часа отново опитайте визуализирате местата на въпросните предмети.