1. Някога дните са били по-къси

Въртенето на Земята постепенно се забавя поради объркващо наречения процес, известен като „приливно ускорение“. Резултатът е, че дните се удължават. Преди 350 милиона години, например, годината е била около 385 дни, което означава, че продължителността на всеки ден е била по-малко от 23 часа.

2. Един астероид разрушава масивна гора в Сибир, без изобщо да се докосне до земята

Събитието е известно като „Тунгуски сблъсък“ или „Тунгуски метеорит“. То се случва през 1908 г. в Сибир, когато в земната атмосфера навлиза астероид със скорост 54 хиляди километра в час и експлодира на височина около 10 хиляди метра. Получилата се огнена топка отделя енергия, равна на 185 бомби над Хирошима, разрушава 2000 квадратни километра сибирска гора. Въпреки че е класифицирано като сблъсък, самият астероид така и не е стигнал до земята.

3. Средиземно море някога е изсъхнало почти изцяло

Геолозите смятат, че това събитие, случило се преди около 5,5 милиона години е било причинено от тектонски промени, които затварят връзката на морето с Атлантическия океан. За стотици хиляди години морето изсъхнало от изпаряване. По-късно, Гибралтар се разтваря отново, като бързо попълва басейна, причинявайки епично наводнение.

4. Атмосферата около Слънцето е много по-гореща от повърхността му

Величествената и загадъчна атмосфера на Слънцето се нарича корона. Тя е над 600 пъти по-гореща от повърхността на самото слънце. Науката все още няма категоричен отговор за това.

5. По света има места, където валят риби

Има многобройни съобщения за паяци, риби, жаби и други животни, които „валят“ от небето. Учените смятат, че най-разумното обяснение за такива събития е, че животните са засмукани и пренесени от ураганни ветрове.

6. Земята споделя своята орбита с астероид.

Астероидът е известен като 2010 TK7. Той не е спътник сам по себе си, но е траен придружител на нашата планета. Земята всъщност го следва по пътя си около Слънцето. Обекти, които съпътстват орбитите на по-големи обекти, са известни като „троянски“. Досега 2010 TK7 е единственият познат троянски астероид на Земята.

7. Във Венецуела има езеро, над което се сипят мълнии

Този странен, но невероятен феномен се наблюдава в устието на река Кататумбо, където се излива в езерото Маракайбо във Венецуела. Това е мястото с най-много светкавици в света. Техният произход е мистериозен, но учените смятат, че най-вероятно е свързан с местната топография и ветрове.