Още от дълбока древност краставиците са признати в Индия не само като зеленчуци, вкусни за консумация, но и като лекарство. Това е така, защото в много топли страни като Индия спомага за жизненоважното хидратиране и на организма и поддържане на телесната температура. Има и много други ползи – неслучайно краставиците се нареждат на 4-то място сред най-отглежданите зеленчуци по света и са известни като един от най-добрите хранителни продукти за поддържане на общото здравословно състояние. Ако хапвате по една краставица дневно, ето какво ще се случи с организма ви:

8. Ще подобрят сърдечната работа.

Краставиците съдържат потасиум, магнезий и витамин K, които се свързват с ниски нива на кръвно налягане. Правилният баланс на калия както вътре, така и извън клетките ни е жизненоважен за нормалното функциониране на тялото. Калият отговаря за кръвната коагулация и регулира нивата на калций в кръвта. Редовната консумация на краставица понижава и нивата на лошия холестерол.

9. Контролират нивата на кръвната захар.

Краставиците съдържат хормон, който е необходим на клетките на панкреаса за производството на инсулин. Според изследванията повишената консумация на краставици дава обещаващи резултати в борбата с отклонения в нивата на кръвната захар.

10. Заздравяват костите.

Краставиците съдържат витамин K и калций – съществени за здравината на костите. Витамин К намалява риска от фрактури и спомага за доброто усвояване на калция.

11. Изчистват тялото от токсини.

Смята се, че краставиците имат естествени прочистващи свойства и редовната им консумация ще изчисти токсините от черния дроб и ще подобрят общото здравословно състояние на организма.  

12. Заздравяват зъбите.

Краставиците съдържат молибден флуорид – комбинация, която доказано се бори с развалянето на зъбите. Съдържанието на калций е също добър помощник за заздравяването им.

13. Балансират хормоните.

Фосфорът е ключът към хормоналния баланс в организма.

14. Предпазват от камъни в бъбреците.

Редовната консумация на краставици може да предотврати образуването на камъни в бъбреците.

15. Грижат се за добрия външен вид.

Две студени кръгчета краставица са отличен начин да се отървете от попухналите очи и торбичките. Съдържащите се в нея минерали са важни за здравето и добрия вид на косата и ноктите.

Бонус:

Избягвайте да белите краставицата, защото около 10% от полезните й вещества се съдържат в кората. Ако все пак се притеснявате от нитрати, избирайте чисти и пресни краставици, отгледани без пестициди и изкуствени оцветители, и ги мийте добре.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side

Към първата част.