15 начина, по които безсмъртието е постижимо

30 май 2019 г., 21:22
6551

Tatiana Shepeleva / Shutterstock 

Безсмъртието дълго време е било човешка фантазия. Еликсир на младостта, сделка с дявола, прехвърляне на съзнанието на компютърен носител – въображението е родило какви ли не начини да се сдобием с безкраен живот. Към момента единственият реален начин да се доближим до безсмъртието е да постигнем нещо значимо – да оставим следа в света.

Безкрайността може да не е така съблазнителна перспектива. Ако има нещо, което сме научили от филмите и телевизията, то е, че най-тежкото на вечния живот е да гледаш как хората, които обичаш, си отиват. Самотата е твърде тежко бреме, а да инсценираш смъртта си, живеейки под хиляди псевдоними, е уморително... и изобщо, какво да правиш, след като вече си видял всичко?

Ако целият свят е пълен с такива хора – хора, които не умират – някои минуси отпадат от списъка, а купища други проблеми излизат на сцената. (Къде ще живеят всички?) Замислете се колко закони и регулации трябва да се променят, ако престоят ни на Земята е малко по-дълъг. 

Като се има предвид всичко това, с количеството научни  изследвания и средства, които се наливат в тази идея, експерти смятат, че още в следващите 25 – 30 години по света вече ще има хора, които от днешна гледна точка можем да наречем безсмъртни.
  
15. Ензимът теломераза

Такова нещо е природата: човек остарява. Кожата губи еластичност, набръчква се, костите стават по-слаби и по-чупливи... списъкът е дълъг. Нормално е, след като това се е случвало в продължение на милиони години, да мислим, че ще се случва винаги. Но не е задължително. 

В краищата си хромозомите имат специални структури, наречени теломери. Теломерите са повторени последователности от ДНК, които не съдържат генетична информация. Те се синтезират от ензима теломераза, който е активен по време на ембрионалното развитие, но в хода на клетъчното диференциране трайно се деактивира. Теломерите имат определена дължина и тя не може да нараства.

При всяко делене клетките губят по малко от теломерите си и когато те се свършат, клетките умират. Това е основният защитен механизъм, който предпазва организма от рак – и същевременно стои в основата на стареенето. Без него хората щяха да са вечно млади. 

Учените са провели експерименти върху мишки, при които да се активира ензимът теломераза. Това обаче е направило повечето от животните изключително податливи на ракови заболявания. Въпреки това много учени смятат, че е възможно чрез активиране на гените за теломеразата да се постигне значително удължаване на живота без да се предизвика рак. Те наричат теломеразата „извор на младостта”. Само бъдещето ще покаже дали това е възможно. 

14. Пренос на съзнанието

Пренос на паметта, трансфер на съзнанието или цялостна емулация на мозъка – наречете го както щете, но това, което познаваме от научната фантастика, предстои да стане реалност. Независимо дали ще бъдат само отделни спомени или цялата личност на един човек, мнозина са учените, които смятат, че тази форма на вечен живот не е далеч.

Един от основните играчи тук е инициативата 2045. Тази организация, основана през 2011 г. от руския милионер Дмитрий Ицков, включва група специалисти по невронен интерфейс, роботика, изкуствени органи и системи, които работят, за да направят „прехвърлянето“ на личността реалност. Техният проект „Аватар“ разработва хуманоиден робот, върху който да се прехвъли човешкото съзнание.  

Всичко това на теория е страхотно, но възникват купища въпроси. Един от тях е свързан със сигурността. В епоха, в която компютрите са относително лесни за разбиране, как ще може личностите, идентичностите, „азовете“ да се пазят от нападения на хакери? Как ще се съхранява нещо органично в дигитален файл? Освен това обемът информация, който може да съхранява човешкият мозък е доста повече, отколкото един компютър. Смята се, че в човешката памет могат да се съхраняват около 2,5 петабайта, което е около 2500 терабайта. За момента най-многото складирана информация на компютър е 120 петабайта в изследователския център Almaden на IBM. 

13. Нанотехнология

Представете си миниатюрни машинки, които плуват в кръвообращението или дори изцяло го заместват. При всяко порязване те лекуват раната. Ако организмът изгуби крайник, израства друг, който да го замести. Малка армия от машинки, които стоят в готовност и предупреждават за всякакви проблеми – това може да се случи в рамките на нашия живот. 

Вероятно потръпвате в ужас при мисълта за малки роботчета в тялото, но имайте предвид, че тези нанотехнологии са не по-големи от една кръвна клетка, ако не и по-малки. 
Учени от Масачузетския технологичен институт (МIТ) са използвали наночастици, за да унищожат тумори при мишки, да изследват хората за кръвни съсиреци чрез проби на урината и в други медицински технологии. Добре е да се измисли подходящ начин мозъкът и тази технология да комуникират дискретно – едва ли някой би споделял непрекъснато какво се случва в тялото му. 

12. Клониране на органи
Наличието на „резервни части“ за човешкото тяло би помогнало много на хората, които чакат за важни трансплантации. Би имало идеално съответстващи органи за всеки пациент. Нито едно животно няма да пострада при тестове на козметични продукти. 

Има множество етични проблеми, свързани с клонирането. Никога не е бил клониран човек, но са били клонирани различни тъкани и органи. Клетки от човешката кожа са били клонирани и превърнати в стволови клетки, които биха помогнали за възстановяване на тъканите при хора в напреднала възраст. Всички знаем за овцата Доли, която беше доказателство и ценен източник на информация за клонирането. 

11. Лабораторно създадени органи

Подобно на клонирането, лабораторно създадените тъкани и органи могат да помогнат за спасяване на човешки животи, осигурявайки части на тялото за хората, които се нуждаят. Тези части биха съдържали ДНК на човека, за когото е нужна съответната част, но процесът е различен.
Вече е възможно части от човешкото тяло да се изработват с помощта на 3D принтер. Да, истински органи – от клетки, потопени в специална течност, богата на хранителни вещества, която да ги поддържа живи. Тогава се намесва  3D принтерът, за да оформи точно съответния орган. Отново, също като с клонирането има ограничения. Засега това е възможно да се случва единствено с някои органи – кожа, черен дроб, пикочен мехур, но изследванията продължават, за да бъдат разработени и по-сложни органи и системи. И тук отново проблемът с етиката, законите и регулациите стои на дневен ред.

10. Киборги

Подобно на 3D принтираните части на тялото, механичните също са във възход. В по-голямата си част те се използват от медицината като все по-функционални протези за крака и ръце. Има вече и хора, които избират да ъпгрейдват частите на тялото си по естетически съображения.

Има цяла субкултура, формирана от хората, които решават да модифицират тялото си по подобни причини. Биохакингът е феномен още отпреди 20 години – хората използват различни импланти, които светят под кожата или променят формата на ръцете им. Корпорации като Google проявяват интерес и докато мнозина се интересуват от подобряването на човешкото здраве, интересите на други са на границата на изкуството.

Някои примери от реалния живот са Нийл Харбисън, човек, който някога е страдал от цветна слепота, а днес вижда цветове отвъд видимия за човека спектър, Кевин Уоруик, чиято цел в живота е да се доближи колкото може до киборг и Джери Джалава, човекът, който има USB стик вместо пръст. 

9. Млада кръв

Кръвта е била източник на живот в продължение на хиляди години. Вампирите пият кръв, за да оцелеят, макар и не всички да се нуждаят от нея, за да бъдат вечно млади. Известна е легендата за графиня Батори, която се къпела в кръв от млади момичета, за да остане вечно млада. В някои древни цивилизации принасяли в жертва млади хора, за да се защитят от гнева на боговете. „Младата кръв“ е общото между тези митични представи. 

Широко известен стана експеримент, в който учените са открили, че възрастните мишки, които получават кръв от по-млади, показват силно подобрение на мозъчната дейност. Образуват се нови, функционални нервни клетки в хипокампа – мозъчния регион, който отговаря за паметта. По подобен начин младите мишки, получили кръв от стари, не само образуват неврони в хипокампа така бързо, но и физически изглеждат по-стари. 

Множество учени са започнали да работят върху това откритие и потенциалните следствия от него, но колкото и да е вълнуващо, толкова и трябва да се гледа на него с повишено внимание. При всички случаи, никой не обещава подобен ефект при хората.

8. Google 

За по-малко от 20 години, Google оказа огромно влияние върху живота ни. От решаването на басове между приятели, през помощ при писане на курсови работи до самоуправляващи се автомобили. 

Компанията многократно е заявявала, че разработва и подкрепя технологии, които целят да помогнат на хората да живеят по-дълго. Google подкрепя проекти като Calico, компания, която разработва различни проекти, целящи да удължат човешкия живот. 

Преди няколко години Google назначи на работа известния визионер и футуролог Рей Кърцвейл, известен с възгледа, че „смъртта е нещо неприемливо“. Неговата работа трябва да доведе до следващо ниво умни търсачки и доближаване на изкуствения интелект до естествения.

7. Крионика

Макар да гледаме на нея като на елемент от научната фантастика, криониката съществува от години. Нейната цел е да се замрази тялото (и както се предполага, съзнанието) на човека до момента, в който ще бъдат налични технологиите той да бъде съживен. 

До този момент учените, например, са успели да замразят мозъка на заек, след което да го върнат в работещо състояние. Днес някои от най-богатите хора в света вече плащат на компании, които да съхраняват телата им до момента, в който те могат да бъдат върнати към живот.  

6. ALK 5

На пазара е пълно със всякакви кремове и хапчета против стареене. Но нещото, на което се възлагат най-много надежди, е протеин, известен като ALK 5 инхибитор

Тестове при мишки са доказали, че този протеин възстановява както мускулната, така и мозъчна тъкан. Животните видимо се подмладяват. ALK 5 работи, като предотвратява растежа на TGF-бета1, което е причината стволовите клетки да не се възобновяват. 

Всичко това е още във фаза на разработване. За щастие експериментите продължават и е само въпрос на време преди медикамент на основата на този протеин да бъде достъпен за онези, които мечтаят за вечна младост.

5. Виртуална реалност

След Матрицата, идеята за живот в компютърна симулация, известна на учените от години, се настани трайно в съзнанието на множество хора. Ако искате да живеете във фалшива реалност, това вече е възможно. Подобно на прехвърлянето на съзнанието на компютърен носител, хората могат да постигнат вечен живот с дигитални средства. 

Създавайки виртуален „аз“, хората могат да продължат да „живеят“ и общуват в компютърна симулация посредством изкуствен интелект. „Аватарът“, върху който са прехвърлени вашите спомени и черти на характера би позволил на близките ви да общуват по своеобразен начин с вас след смъртта ви.

Възможно е създаването на масивни виртуални светове, в които хората да живеят живот, подобен на реалния. 

Виртуалната реалност вече е широко застъпена в компютърните игри. Тя постепенно навлиза и в други области от живота, размивайки границите между реалност и симулация.

4. Технологична сингулярност

Експертите смятат, че две революции ще помогнат за увеличаване на живота на хората. Едната от тях е сингулярността, когато изкуственият интелект ще стане много по-мощен от естествения и ще ускори развитието на цивилизацията до неузнаваемост. Това ще доведе до втората революция на виртуалното безсмъртие, когато хората ще могат да прехвърлят съзнанието си в компютрите.

Това звучи едновременно страхотно и плашещо. Мисълта, че хората вече няма да живеят в плът и кръв е нещо, което мнозина отричат. Когато технологиите бързо напредват към момента, в който изкуственият интелект ще може да конкурира човешкия във всички отношения, много хора работят, за да гарантират, че хората ще продължат да контролират границите на изкуствения интелект. 
Опасенията са естествени. Филм след филм ни показва как, ако машините започнат да се разхождат сред нас и станат независими и по-силни, последствията за хората не са добри. Разбира се, филмите са едно, а реалността на напредващите технологии – друго.

3. Пътуване в Космоса
Няма как. Безсмъртието изисква да се колонизира Космоса.
Замислете се, планетата може да издържи ограничен брой хора – брой, който вече надминаваме. Земята е застрашена от климатичните промени, потенциален сблъсък с астероид и всякакви други бедствия. Със сигурност и други планети са застрашени от падащи космически скали, но ако хората населяват повече от една планета, видът може да се запази. 

2. Генно проектирани хора
Още една технология, която крие сериозни етични проблеми. Не са малко хората, които биха използвали подобни технологии, за да „си поръчат“ съвършени деца. 

Учените са способни да въздействат върху човешкия ембрион, като „редактират“ неговата ДНК. И макар подобна техника може да спаси милиони хора от смъртоносни заболявания, тя поставя безброй морални въпроси. 

Представете си какво би било, ако определени хора могат да избират как да изглеждат децата им и какви черти на характера да наследяват? Неиследваните и потенциално разрушителни възможности тук са много. 

1. Генна терапия
Гледали ли сте някога филм, в който прострелват някого и той оцелява като по чудо – дори да сте напълно убедени, че в реалността щеше да е мъртъв?  Генната терапия обещава това да се превърне във факт от миналото. 
Генната терапия се състои в заместването на липсващи или дефектни гени със здрави за лечение на различни заболявания. 

И това не е всичко. С помощта на подобна технология учени са успели да съчетаят клетки от човешката кожа с протеини от коприната на паяк. За разлика от бронираните жилетки, които забавят куршумите и понякога ги спират, подобна „втора кожа“ би могла напълно да блокира куршумите, така че да не могат изобщо да проникнат в тялото. Технологии от този тип могат значително да удължат живота на хората.
Но, както винаги си струва да се запитаме, на каква цена?

Източник: The Richest

Ключови думи:
Коментари