Многобройни проучвания показват отрицателните последици, които пиенето на газирани напитки има върху здравето ни.Според Euromonitor, средностатистическият американец консумира повече от 126 грама захар на ден. Редовната консумация на подсладени напитки е свързана с множество здравословни проблеми, включително диабет, сърдечни заболявания, астма и затлъстяване.

1. Консумацията на безалкохолни напитки може да доведе до понижаване на бъбречната функция. В проучване на Harvard Medical School, учените открили, че консумацията на диетична кола е свързана с два пъти по-голям риск от намалена функция на бъбреците.

2. Газираните напитки увеличават риска от диабет. Високите нива на захар натоварват панкреаса и той не може да се справи с нуждата на организма от инсулин. Пиенето на една или две газирани напитки на ден увеличава риска от диабет тип 2 с 25%.

3. Кеновете на безалкохолните напитки са облицовани с бисфенол А (BPA), вещество,свързано с редица заболявания - от сърдечно-съдови заболявания до затлъстяване и репродуктивни проблеми.

4. Газираните напитки ни дехидратират. Кофеинът е диуретик. Когато клетките на организма са дехидратирани, те изпитват затруднения при абсорбирането на хранителни вещества.

5. Оцветителите в безалкохолните напитки са свързани с появата на рак. Изкуственото оцветяване в ръждиво кафяво е химичен процес, а не просто карамелизирана захар. То се получава от взаимодействие на захари с амоняк и сулфити под високо налягане и температура. Тези химични реакции водят до образуването на 2-метилимидазол (2-MI) и 4 метилимидазол (4-MI), които причиняват рак на белия и черния дроб или рак на щитовидната жлеза или левкемия у лабораторни мишки и плъхове.

6. Газираните напитки са с високо съдържание на калории. В 500 мл Кока Кола се съдържа 17 супени лъжици захар и 240 калории - калории, лишени от всякаква хранителна стойност. За да изгори тези калории, човек трябва да ходи поне час пеша.

7. Кофеинът в газираните напитки блокира усвояването на магнезий. Магнезият е от съществено значение за извършването на повече от 325 ензимни реакции в организма. Той също играе важна роля за процеса на детоксикация на организма.