В горещините сладката и студена напитка действа разхлаждащо и ободрително. Някои обаче просто не могат да се откажат от нея и я пият всеки ден, без да мислят какво причиняват на тялото си. Това важни с пълна сила за газираните. По-долу са изброени 5 основни вреди, които газираните напитки нанасят на организма.

1. Напълнявате

Със своите калории газираните напитки са истинска калорийна бомба. Следователно който изпива по един литър на ден, поглъща над 300 калории, и то между другото. Проблемът е, че те не засищат и почти не съдържат хранителни вещества. В съчетание с небалансирано хранене подобен начин на живот може бързо да доведе до натрупване на излишни килограми.

2. Проблеми с кожата

Ако лесно ви излизат пъпки и кожата ви е нечиста, най-добре се откажете от газираното. То овишава нивото на кръвната захар и влошава още повече акнето и другите кожни дефекти. А богатото му съдържание на захар способства за появата на бръчки и петна.

3. Зъбите страдат

Захарта в газираните напитки допринася за възникване на кариеси. Освен това е благодатна почва за бактериите. Но освен захар съдържат и много киселини, които разрушават зъбния емайл. 

4. Влошават се вкусовите ви възприятия

Газираното обикновено е толкова подсладено, че това се отразява на вкусовите ви възприятия. При редовна консумация вкусовите луковици по езика атрофират и преставате да усещате отчетливо останалите вкусове: горчиво, кисело или солено.

5. Лишавате се от калций

Редовната консумация на газирани напитки води до извличане на калций от костната тъкан, а недостигът на калций е особено опасен за по-възрастните и децата.