13. Протеинови барчета

Отново, преди да изберете протеинов бар се уверете, че сте прочели добре какво пише на етикета и го разбирате. По-евтините протеинови барчета съдържат мазнини, въглехидрати, а голямо количество от въглехидратите са и под формата на захар. Протеина в тях е нискокачествен и не би помогнал особено нито за възстановяване след тренировка, нито за междухраненията.

Ето как се рекламира некачествен бар: Страхотен вкус, Качествени въглехидрати, Продължителна енергия, Заместител на хранене, Витамини и минерали, Удобен и компактен.

А ето как изглежда хранителната стойност и състава: 2гр. Протеин, 33гр. Въглехидрат, 7гр. Мазнини. Плодове 21,8% (фруктоза-глюкозен сироп, плодове 4,4% (кайсия пюре концентрат, ябълково пюре концентрат), захар, растителна мазнина, оризово нишесте, пшеница влакно, естествен аромат, антиоксидант: аскорбинова киселина), кисело мляко покритие 20% (захар, какаово масло, обезмаслено кисело мляко на прах, лактоза, емулгатор: соев лецитин, аромати, подкиселители: лимонена киселина), овесени ядки, глюкозен сироп, оризов чипс (оризово брашно, пшеничен глутен, захар, пшеница малц, глюкоза, сол ), стафиди 6%, палмова мазнина, ябълка-круша концентрат, мед, захар от захарна тръстика, банани 3,1%, кайсия 2,7% (съдържа серен диоксид), малтодекстрин, корнфлейкс (царевица, захар, сол, ечемичен малц) , емулгатор: соев лецитин, аромати.

Продуктът може да съдържа следи от яйца, фъстъци, сусам.

Добър вариант на който съм попадал са барчетата на Quest Nutrition. Състав: Протеинова бленда (млечен протеин изолат, суроватъчен протеин изолат), разтворими царевични фибри, бадеми, вода, какаово масло, естествени аромати, еритритол, палмово масло, декстрин, какао (преработено с алкали), морска сол, калциев карбонат, Sunflower Lecithin, сукралоза, кокосово масло, Xanthan Gum, сода, стевия.

14. Хляб

Не е изненада, че пълнозърнестите опции са по-здравословни пред белия хляб, но дори и там трябва да се подхожда с внимание, тъй като често горчивият вкус се прикрива с добавена захар, която може да достигне до 3 грама на филия. Друг подсладител, който често се използва е сукралозата, която е широко приложима в хранителните добавки.

Някои проучвания я посочват като изключително вредна, защото не може да се абсорбира от тялото, а други като безвредна в определени количества.

Заключение: Не мислете, че една храна е здравословна само, защото се рекламира като такава. Четете етикетите и състава на продуктите, които купувате и консумирате.

Коя храна от списъка Ви изненада най-много с количеството на захар, което съдържа?

Автор: Станимир Михов