Боровинките са толкова вкусни, че се съмнявам да трябва да ви убеждавам да ги ядете. Все пак по-долу ще ви представя поглед към някои от най-впечатляващите ползи от тези мънички тъмно сини плодчета за здравето.

1. Здравето на очите

Високото съдържание на витамин А е една от многото здравословни качества, които боровинки притежават. Той е особено полезен за зрението. Известен факт е, че с негова помощ се предотвратява загуба на зрението в напреднала възраст.

Забавен факт е, че някои пилоти по време на Втората световна война ядяли боровинки, за да подобрят своето нощно виждане. В случай че се чудите, те не само ги ядяли, но и изстисквали сокът им в очите си.

2. Сърдечното здраве

Цветът на боровинките се дължи на антоцианини - флавоноид, който предотвратява натрупването на плака и подобрява здравето на сърдечносъдовата система. Имам и друга добра новина за дамите. Проучвания показват, че боровинки (и ягоди) могат да бъдат особено полезни за здравето на женското сърце. Съжалявам, господа.

3. Предпазване от рак

Горепосочените антоцианини се многофункционални, защото са полезни и при превенция на рак. Това, заедно с антиоксидантите в боровинките, помага да се спре растежа на раковите клетки. И отново жените имат повече ползи от този плод. В действителност, превенцията при жените може да бъде по-висока с 50%.

4. Здравето на пикочния мехур

Повечето жени знаят, че червените боровинки са известни със свойствата си за облекчаване на инфекции на пикочните пътища, обаче и сините боровинки работят в тази насока също толкова добре. Това е така, защото те съдържат същите вещества и съединения, които пречат на бактерии да полепват към стената на пикочния мехур. Освен това, боровинки са богати на антиоксиданти, които помагат за намаляване на симптомите на инфекции на пикочните пътища.

5. Подобрение на паметта и мозъчната функция

Да, боровинки буквално са "храна за мозъка“.

Проучвания показват, че боровинките могат да бъдат изключително полезни за поддържането на здравата мозъчна функция и паметта, особено при по-възрастните хора. Изследване, проведено в Университета на Синсинати показва, че по-възрастните хора, които са приемали боровинков сок имат по-добри резултати при тестовете за памет, отколкото тези, които са приемали плацебо.