Бери плод е определението за всички онези дребни, обикновено сладки, изключително полезни плодове с червен или тъмен цвят. Наименованието им идва от английската дума “berry” – събирателно име за дребни плодове с ярък цвят, сладък, кисел или тръпчив вкус.

По-рано си мислехме, че ягодите, малините, къпините, червените и черните боровинки са бери. Но според ботаническата дефиниция много от тях изобщо не са.

Всички бери имат мека вътрешност и твърда ципа и се развиват от завръза (яйчника) на растението. Това означава, че от гледна точка на ботаниката гроздето, авокадото, патладжаните, чушките и доматите също са бери.

Червените и черните боровинки, както и цариградското грозде са „фалшиви бери плодове“. Наистина, те се образуват от завръза, но не и от върха на плодника, което не позволява да бъдат причислени към истинските бери.

Всъщност малините и  къпините спадат към така наречените „друпе-плодове“. Плодът им е сборен и всяко едно зрънце от него съдържа дребни костилчици.

Има и сложни плодове, при които от един цвят се развиват повече плодове. Плодовете на ягодата в ботаничен смисъл са „лъжливи”, тъй като след оплождането се образуват не от плодниците, а от разрастването на плодното (цветното) дъно. Всъщност според ботаниците всяка семчица на ягодата представлява отделен плод.