Британските власти разсекретиха последните документи от отдела по изучаване на НЛО към Министерството на отбраната, предаде Би Би Си. Общият обем на публикувания архив е над 4000 страници.

Всички документи се отнасят към периода от 2007 до 2009 г. В тях четем, че британските граждани многократно са съобщавали за появата на неидентифицирани летящи обекти в районите на различни забележителности като Стоунхендж.

В архива влиза и писмо, изпратено в министерството от момиче, което твърди, че е видяло странни светлини в небето. Обнародван е и отчет на гражданин, който завявява, че е живял заедно с извънземен. Жител на Уелс съобщава за небесно похищение на кучето, палатката и автомобила му, а други разтревожени алармират за червени, зелени и бели светлини, забелязани над сградата на британския парламент.

Освен това в документите подробно се обясняват причините, накарали властите на страната да закрият отдела по изучаване на НЛО. Сред тях е и доклад до министъра на отбраната, подготвен от високопоставен офицер от ВВС на страната. Според него отделът е фактически безполезен и заема ценни сътрудници от бюра с по-важни „земни” задачи.

Отделът по изучаване на НЛО във Великобритания бе закрит през 2009 г. Тогава като причини бяха изтъкнати финансовите трудности и липсата на полезна дейност на звеното. За 50-годишното съществуване на бюрото сътрудниците му не са успели да намерят нито един опасен обект, а много от постъпилите сигнали не са били проверени. През последната година от работата на отдела броят на подобни сигнали се бе утроил в сравнение с предишните години. Резкият ръст на съобщенията от граждани за НЛО между другото съвпадна с модата на летящите китайски фенери в страната.