Въпреки че в съседни Дания, Гренландия, Шотландия или Норвегия ще срещнете поне два и повече видове комари, то в Исландия няма нито един. Нулева популация на комари. Това е така най-вероятно заради ниските температури и липсата на плитки езера, в които комарите да снасят яйцата си, които по-късно да се превърнат в ларви, а накрая – и в комари кръвопийци.

Според данни от Times екологията на страната е такава, че няколко пъти в годината температурите падат много рязко, след което отново се затопля. Тази климатична особеност не позволява на комарите да съзреят.

Все пак в Исландия съществува комар – един. Той живее в буркан със спирт в Исландския институт по природни науки още от 80-те години, когато учен го улавя в самолет. Биологът Гисли Мар  Гисласон разказва: „Гоних го из кабината, докато накрая не го хванах… Това е единственият комар, който съм виждал през живота си в Исландия.“

Не се знае дали Исландия винаги ще се радва на безкомарна среда обаче. Затоплянето на планетата дава шанс на насекомите да се възпроизвеждат независимо от студеното време.

Цветелина Велчева по материали от didyouknowfacts.com